Sungurlu Belediye Başkan yardımcısı Bahri Sezen, “Elinde belge ya da bilgi olmadan karalama yapmak ne kadar kolay. İddiasını ispat etmeyen müfteridir” dedi.

Sezen, Sungurlu Belediyesi Başkanı Abdulkadir Şahiner’in, ilçede devam eden su sorunu ile ilgili olarak sürekli müracaatlarda bulunduğunu ve yaptığı başvuruların gerekçesiz olarak devamlı reddedildiğini söyledi.

“BU BÜYÜK BİR VEBALDİR”

Sungurlu Belediyesi Başkan Yardımcısı Bahri Sezen, Başkan Şahiner’in, Sungurlu’ya 50 yıllık asbest borular ile su verildiğini, verilen suyun ise %70’inin kaçağa gittiğini her fırsatta dile getirdiğini vurgulayarak, ‘Belediye ekipleri hemen her gün patlayan boru tamiri yapıyor. Bu iş tamiratla, yamayla olacak bir iş değil. Bu duruma kesin bir çözüm bulunmaması halinde yazın Sungurluların damacanalarla su taşımaya başlaması kaçınılmaz görünüyor. Başkanın bunu her platformda sürekli gündeme getirmesi bir kenara, yapılan tüm başvuruların sürekli reddedilmesi haliyle vali ve milletvekillerini hedefe koyuyor. Bu sorun bireysel bir sorun değil. Su’dan bahsediyoruz. Çorumun en büyük ilçesinin vatandaşları 50 yıllık borulardan su içiyor. Bu büyük bir vebaldir’ dedi.

SİZİ GİDİ KRALCILAR, HEP İŞKEMBEDEN SALLIYORSUNUZ!

Sungurlu Belediye Başkan Yardımcısı Bahri Sezen, Başkan Şahiner’in sorduğu ve yanıt beklediği sorulara, muhatapları olan Vali ve Milletvekilleri yerine muhatap almadıklarımızın cevap verme çabasına girdiklerini belirtti.

Sezen, ‘Proje üretiyorsunuz da karşı mı çıkıyorlar diye yazmışlar. Neye dayanarak bunu yazdınız çok merek ediyoruz. Başvuru yapmadığımızı, proje üretmediğimizi nerden biliyorsunuz. Bu iddiayı ortaya atarken, elinizde belge var mı? Ya da, sizin bilmediğiniz ama habercilikte esas olan konunun muhatabından teyit aldınız mı? Tabi ki yok. Her zaman ki gibi işkembeden sallamışsınız.

Başvuruda bulunup ret verilen projeleri tek tek açıklayan Sezen;

2014-2016-2019 yıllarında ayrı ayrı İller Bankasına başvuruda bulunduk. İlçemizin içme suyu altyapısı ekonomik ve sağlık açısından ömrünü tamamlamış. Kayıp kaçaklarla belediye olarak mücadelede zorlanıyoruz. Küresel ısınmanın arttığı ve içme suyunun kıymetli olduğu günümüzde depo, isale hattı, şebeke hattının projelendirilmesi işinin mümkün olan hibe destekleri çerçevesince yapılması için başvuruda bulunduk. 8 senedir, her 2 yılda bir müracaatımızı yeniliyoruz ama hala sonuç alınamadı.

Sungurlu Kırankışla Barajı inşaat yapım işi başlatıldı. İlçemizin su ihtiyacını karşıladığı isale hattı, baraj havzası içerisinde yer aldığından, ayrıca civar köylerde pancar ekimi yapıldığından dolayı kaynak sularının azaldığı, 2020 yılının sonunda Sungurlu bu yaza su sıkıntısı yaşayacağından dolayı Kırankışla Barajı yapılana kadar Evci Barajı’ndan, kullanma ve içme suyu su talep ettik. Başvurumuz her zaman ki gibi gerekçesiz reddedildi.

Bir başka reddedilen başvurumuz da derelerin ıslahı. 9 sene oldu. Göreve geldiğimiz sene büyük bir sel taşkınıyla karşı karşıya kaldık. Bunun bir daha yaşanmaması, olası bir can ve mal kaybının yaşanmaması için 2014 yılından itibaren, her 2 yılda bir derelerin, en azından Osmancık’a yapıldığı gibi ıslah edilmesini talep ediyoruz. Ama onlar gelip temizlik yapıp, ıslah ettik deyip gidiyorlar. Birde üstüne fotoğraf paylaşıyorlar.

2015 yılından itibaren bir başka başvurumuz ise EDS. Sungurlu’da sıkça ölümlü ve yaralamaları kazalar meydana geldiği için, Sungurlu’ya acil olarak anlık radar sisteminin kurulmasını talep ettik. Bizden sonra başvuran Osmancık, Ballışeyh, Delice, Çerikli, Merzifon’a sistem kuruldu. Ancak, sırf belediyemize gelir gelmemesi için bu sistem kurulmadı. En sonunda Ortalama hız tespit sistemini yapmak zorunda kaldılar.

2020 yılında Belediyemiz sınırları içerisinde 3 bin kw güneş enerji santrali kurulması için talepte bulunduk. Bizden sonra başvuran Boğazkale ve Uğurludağ’a bu sistem kuruldu ancak, ÇED raporumuz çıktığı halde projemiz ne hikmetse yine reddedildi.

Yine SODES projesi kapsamında toplumumuzun dezavantajlı kesimlerinin istihdama katılımı kolaylaştırılmasına, genç işsizliğinin azaltılmasına, ildeki ve bölgedeki ihtiyaçlara uygun alanlarda nitelikli ve üretken beşeri sermayenin geliştirilmesine, mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine, hedef gruplarda kendi işini kurabileceklere destek olunması amacıyla hazırladığımız ‘Anne Çocuk Karıyer ve İstihdam Merkezi’ isimli projemiz Valilik tarafından gerekçesiz reddedildi.

SİZ GÖRMEK İSTEMESENİZ DE, BİZ YAPIYORUZ!

Sezen, yukarıda belirtilen projeler ve bu projelere ait yapılan başvuruların tüm evraklarının mevcut olduğunu ifade ederek, ‘İstediğiniz takdirde hepsini paylaşmaya hazırız. Siz ne kadar karatmaya çalışsanız da, biz yolumuza şeffaf bir şekilde devam edeceğiz’ dedi.

Sezen, ‘Şehir içinin canlanmasına yönelik ana caddelerde yaptığımız kaldırım ve aydınlatmaya yönelik projemiz, herkes tarafından takdir edilen Kentpark, Mesire Kafe, Mesire Alanları yapımı, halk otobüslerinin yenilenmesi, fidan dikimi, yol çalışmaları gibi birçok proje ve çalışmalarımızı, siz göremeseniz de biz zaten yapıyoruz.

“SUNGURLU, ÇORUM’UN ÜVEY EVLADI”

Belediyemizin yıllık geliri 40-50 milyon lira biz bu bütçeyle proje bedeli 100 milyon liranın üzerinde olan ve Sungurlu’nun su sorununu çözecek projeyi belediye olarak yapma şansımız yok. Bu bedelin karşılanabilmesi için tüm Türkiye’de olduğu gibi Sungurlu’nun da İller Bankası’nın desteğine ihtiyacı var. Kaldı ki Çorum Belediyesi bile birçok projeyi İller Bankası desteği ile hallediyor. Bu konular için Vali ve Vekillerden haklı olarak yardım istedik fakat her defasında gördük ki Sungurlu Çorum’un üvey evladı. Ama şu bilinsin ki alt yapı olayını öyle ya da böyle çözeceğiz. Mücadelemiz, uğraşımız devam ediyor. Her kapıyı Sungurlumuz için aşındıracağız.’ ifadelerini kullandı.

Editör: Ulaş Odabaş