Yeni idarecilik yönetmeliğinin mantığı doğrudur. Okullarda müdür olarak atananların bir gün asıl meslekleri olan öğretmenlik mesleğine döneceklerini akıllarından çıkarmamaları gerekir.
Uzun süre müdürlük yapanların öğretmenliğe dönme noktasında ise kamuoyunun ciddi tereddütleri var. Kaygıları var dense daha doğru olur.
Sınıftan uzak kalmış, idarecilikle yıllarını geçirmiş olanlardan verim noktasında ise kanaatler hiç olumlu değil. İlk duyduğumda bana çok ters gelmişti. Müdür okuldaki eğitimden öğretimden birinci derece sorumlu kişidir.
Fakat okullarda ki idarecilerin girmek zorunda oldukları derslerin ne olduğuna baktığınızda anlıyorsunuz. Alanın çok uzağında ki derslere giriyorlar.
Öğretmenlik hayatına dönmem diyerek kendini idareciliğe adayanların işi gerçekten zor. Onun için mesleğini ircaa eden öğretmenlerin halini anlayacaklar fakat zaman geçmiş olacaktır.
Öğretmenlik mesleğine adım atar atmaz müdürlük veya müdür yardımcılığına atananlar oldu. Allah yollarını açık etsin. Daima müdür koltuğunda oturacağından emin olduğundan okulun yönetimi kendine ait olduğunun ötesini düşünüyor.
Okulu sahiplenmek başka, okula sahip çıkmak daha başkadır. Öğretmen atanacağında, yer değiştireceğinde illaki icazet alınması gerektiğini düşünür hale geliniyordu.
Görevlendirme usulünün okullarımıza faydalı olması en büyük dileğimizdir. Hak edenler gelir, ümit edilen netice hasıl olur.diğer ülkelerde üç yılda değişimin mutlaka yapıldığını okuduktan sonra arkadaşlarla paylaştım.
Ülkelerle ülkemizin çok farklı olduğu vurgulandı. Olabilir insanların değişim sayesinde farklı yaklaşımlar, çözümler sunabilir.
Kusurları zaman geçtikçe insan alışıyor. Araba aldığımızda ilk günler daima tozunu alırız, içini temizleriz, bakımını ihmal etmeyiz. Süre geçtikçe temizlik, itina ihmal edilebilir. Okullarda da öyle olabilir.
Her gün gördüğü için eksik de olsa, tamirat gerektirse de alıştığı için gözüne batmaz. Diğer kişilerin dikkatini çeker. Geçen yıl arkadaşın birisi okulun görünen kısmında ki hataya dikkat çekmeseydi fark etmeyecektim. Farkta etmemiştim, o güne kadar.
Dışarıdan birinin gelmesiyle okullar yenilikler, değişimler, farklılıklar yaşanacaktır. Değişimler sancılı, çok sancılı, pes ettirme limitine kadar zorlayacaktır.
Yöneticinin yazılı veya yazılı olmayan kuralları mezcetmesi, kanunları eşitlik ilkesiyle uygulaması gerektiğini bilmelidir. Yönetimin etkili olmadığını kimileri inanarak mı yoksa inanmadığından mı önemli değil diyenler var.
Unutulmasın ki, müdür, idarecilerin alanı dardır. Yöneticinin ise ufku kadar alanı vardır.  Müdür atamalarının bildiğimiz kadarıyla en az sekiz yıllık öğretmenlik yapmış olmanın yanında ölçütlerden de puan almak gerekiyor.
Emekli olmuş bir öğretmen ağabeyin fikri de değişmelidir yönünde. İnşallah hayırlı olur.
Okuluna katkı yapmış, çalışmış, emek çekmiş, gecesini gündüzüne katarak seviyede gerçekten yükselme varsa idarecilerimizin hakları korunmalıdır.
Seviyede düşme varsa en yakınımızda olsa kanunun emrini uygulamalı, öğrencilerin, neslimizin yükselmesiyse hedefimiz, çıtayı düşürenlere öğretmenlik hayatlarında başarı dilenmeli.