Çorum'un Boğazkale ilçesine bağlı olan ve ''Evren'' olan adı ''Yekbas'' olarak değiştirilen beldenin Belediye Başkanı Necip Höçük, beldenin ''ata yadigarı'' ismine tekrar kavuşmasının, beldede memnuniyetle karşılandığını söyledi.
Höçük, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, beldenin tekrar ''Yekbas'' ismini alması için büyük gayret gösterdiklerini bildirdi.
Hititlerin Başkenti Hattuşa'nın yanı başında yer alan beldede yaşayan vatandaşların, ''Evren'' isminden duydukları rahatsızlığı yıllar sonra da olsa dile getirdiğini ve kendilerinin de belediye meclisinde isim değişikliği için oy birliğiyle karar aldığını anlatan Höçük, ''Yekbas'' adının Türkiye'de tek olduğunu ifade etti.
''Evren'' adının, Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in beldeyi ziyareti sırasında gündeme geldiğini ve o dönem bazı çıkarlar doğrultusunda bu ismin verildiğini hatırlatan Höçük, ''Evren adı yazışmalarımızda da karışıklıklara neden oluyordu. Beldemiz pek çok kez Ankara'nın Evren ilçesiyle karıştırıldı. Özellikle gençlerimiz belde isminin 'Yekbas' olarak değiştirilmesi için ısrarcı oldu. Vatandaşlarımız merak etmesin, bu değişiklik onlara herhangi bir masrafa neden olmayacak. Kimliklerindeki, tapularındaki 'Evren' ismini kullanabilirler ama isteyenler tabi ki değiştirebilir. Bizler de en yakın zamanda beldemizdeki levhalarda 'Yekbas' adını kullanacağız'' diye konuştu.
Beldenin Fatih Mahallesi Muhtarı Hamdi Höçük ise beldenin tekrar kendi adına kavuşmasından mutluluk duyduklarını söyledi.
Kenan Evren'in beldeye yaptığı ziyareti anlatan Höçük, ''Başkent Hattuşa'yı gezerken, Kenan Evren bizim Yekbas'ı uzaktan görüp adını sordu. Hep bir ağızdan 'Yekbas' dedik. Cumhurbaşkanı bu ismi beğenmedi, 'bunu değiştirin kumarbazı çağrıştırıyor' dedi. Bizim Yekbas oldu Evren. Yıllar sonra köylüler bu isimden rahatsız oldukları belirtti. Atalarımızın adını yeniden aldık, mutluyuz'' dedi.