ÖZEL HABER: HACI ODABAŞ
Çorumlu kadınlar, yüzyıllardır devam eden yufka ekmek pişirme geleneğini sürdürüyor.
Çorumlu kadınlar, yüzyıllardır devam eden yufka ekmek pişirme geleneğini sürdürüyor.
Çorum’da kış hazırlıklarına başlayan kırsal alandan göç eden dar gelirli kadınlar, yufka ekmek yaparak aile bütçelerine katkıda bulunuyor.
Salça, bulgur ve pekmez kaynatarak kışa hazırlanan ve aile ekonomisine katkı sağlayan kadınlar, şimdi de fiyatı 60 kuruş olan ekmekten tasarruf etmek için yufka ekmeği yapıyor.
Sabaha karşı başlayan hazırlıklarda, unu hamur haline getiren kadınlar, sabahın ilk saatlerinden itibaren de ekmek yapmaya başladı. Ekmek tahtasının üzerinde beze adı verilen yuvarlak hamur topaklarını oklavayla açarak incelten kadınlar, tandır ateşinde sac üzerinde pişiriyor.
İmece usulü yapan kadınlar, kışa hazırlanmak için bulgur, salça ve pekmez kaynattıklarını, şimdi de kış ekmeği yaptıklarını belirterek, " aile bütçemize katkı sağlamak için kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz. Bir ekmek 60 kuruş, akşama kadar 5 ekmek yeniyor. Kalabalık ailelerde bazen 10 bazen 20 ekmek yeniyor. Neredeyse ekmeğe ödediğimiz para ile evimizin elektrik ve su faturalarını ödüyoruz. Yaptığımız bu ekmek daha ekonomik. Şuanda halimizi görüyorsunuz güneşin altında evimizin ekmeğini yapmaya çalışıyoruz.
Ekmek Evi İstiyoruz
Belediye Başkanımız Muzaffer Külcü’den mahallelerin belli bölgelerine ekmek evi yapmasını istiyoruz. Hiç olmazsa insanlar kışlık ihtiyaçlarını gelir burada yaparlar, bizim gibi yasak olmasına rağmen ortada yapmazlar" şeklinde konuştular.
Evlerinden sabahın ilk ışıklarıyla çıkan kadınlar, pişirdikleri ekmeklerden hazırladıkları gözleme ve yanıçlarla bir taraftan kahvaltı yapıyor, bir taraftan da işlerini yağmur yağmadan ve geceye kalmadan bitirmeye çalışıyor.
Hamurun sadece un, tuz ve sudan yapıldığını belirten kadınlar, büyük şehirlerde geçinmenin çok zor olduğu günümüzde aile bütçesine katkı da bulunmak ve geleneklerini yaşatmak için sacda yufka ekmek yaptıklarını belirten kadınlar, özellikle yöresel yemekler ile dolma ve madımağın yufka ekmekle yemenin tadının başka olduğunu söylediler.
Somun ekmeğini genellikle sabah kahvaltılarda tükettiklerini belirten kadınlar, sac üzerinde pişirerek üst üste yığdıkları yufka ekmeğinin, istenilirse birkaçının üzerine su serpiştirilip ıslatıldıktan sonra yenildiğini söyledi.