Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan "Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile noterlik, avukatlık stajı ve medeni kanun alanında önemli değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeyle noterlerin çalışma saatleri, avukatlık stajı sürecinde çalışma şartları, boşanma davası sonrası bekleme süresi gibi konularda çeşitli yenilikler getirildi.

Avukatlık Stajına Yeni Düzenleme
Yeni yasayla, avukatlık stajı yapmak isteyenler için önemli bir engel kaldırıldı. Artık, avukatlık stajı yapanların sigortalı bir işte çalışması mümkün olacak. Kamu kurumlarında çalışanlar, görev yerleri saklı kalmak kaydıyla mahkemelerde staj yaparken aylıksız veya ücretsiz izin kullanarak stajlarını sürdürebilecekler. Ancak bu kolaylık, hakim ve savcı adayları için geçerli olmayacak.

Noterlik Ücretleri ve Çalışma Düzenlemesi
Kanuna göre noterlerin tatil günlerinde çalışma usulleri yeniden düzenlendi. Ayrıca Noterlik Ücret Tarifesi, her yıl mart ayında değil, ocak başında belirlenecek. Noterlik işlemlerinde ödemeler artık nakit veya kredi kartı gibi çeşitli kart seçenekleriyle yapılabilecek. Noterlerin her ay hazırlaması gereken beyannameler, ayın ilk beş iş günü içinde tamamlanarak ilgili dairelere teslim edilecek.

Araç Sicil ve Tescil Sistemi Ücretleri
Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde araç sicil ve tescil sisteminde yapılan sorgulamalar için Türkiye Noterler Birliği, her işlem için 2 lira katılım payı alacak. Bu, araçlarla ilgili bilgilerin paylaşımı karşılığında alınacak bir işlem ücreti olarak kararlaştırıldı.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı 90 yıl önce bugün verildi Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı 90 yıl önce bugün verildi

Elektronik İmza ve Ad Değişiklikleri
El yazısıyla yapılan noterlik işlemleri artık güvenli elektronik imza ile Türkiye Noterler Birliği’nin bilişim sistemine kaydedilebilecek. Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklikle ad değişikliği artık nüfus sicilinde kaydedilecek ve Basın İlan Kurumu’nun ilan portalında duyurulacak.

Boşanma Davalarında Bekleme Süresi Azaltıldı
Boşanma davası reddedildikten sonra, ortak yaşam kuramayan çiftlerin yeni bir dava açabilmesi için bekleme süresi 3 yıldan 1 yıla indirildi. Bu değişiklik, çiftlerin boşanma sürecini hızlandırmak ve yeni bir dava açabilmeleri için daha kısa bir süre tanımak amacıyla yapıldı.

Devlet Üniversitelerinde Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) Açma Yetkisi
Kanunla devlet üniversitelerine Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurma yetkisi verildi. Böylece çocukların gelişim ve sağlık süreçlerinde desteklenmesi amacıyla üniversitelerde özel merkezler kurulabilecek.