22 Ekim 2022 tarihindeki Patara Antik Tiyatrosu’nda muhteşem bir tanıtım etkinliği gerçekleştirdi. Çorum ilinin ve Hitit uygarlığının artık il sınırlarını aşarak dünyaya tanıtım zamanının geldiğini düşünerek hazırlanan bu etkinlikte yer alan Triopatara, Hitit Likya Defilesi ve Hitit Ensemble konserlerindeki tınılar ve sergilenen kıyafetler seyircileri büyüledi.

Triopatara konseri ile Likya müzikleri tüm sanatseverlerle buluşurken tiyatronun çok özel akustik atmosferi sayesinde etkileyici bir performans ortaya koyulmasında büyük rol oynadı. Triopatara’dan sonra sahnede yerini alan Çorum Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan kıyafetlerin sunulduğu Hititlerin Ayak İzleri Defilesi ve Antalya Olgunlaşma Enstitüsünün hazırladığı Likyalılardan Cumhuriyete adlı defile seyircilerin büyük ilgi ve alakalarıyla son buldu.

Programın finalinde Hattuşayı, Alacahöyüğü, Şapinovayı daha iyi tanıtmak amacıyla o döneme ait müzik aletlerinin kullanımı ve sanatçıların kısa sunumlarıyla anlatılan tarihi bir hikaye de Hititlerin yaşadığı bölgelere ait Anadolu Türküleri seslendirildi ve sanatçılar seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.

Bu programa Kaş Kaymakamı Murat Öztürk, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcileri, Antalya İş Kadınları Derneği, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği, Antalya Genç İş İnsanları Derneği, Patara Kazı Başkanı Prof.Dr. Havva İşkan Işık, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı hemşerimiz Prof. Dr. Mustafa Ertürk, üniversite öğrencileri çok sayıda yerli ve yabancı sanatsever, Antalya’da yaşayan Çorumlular katıldı.

Program bitiminde sanatçılara ve konserin gerçekleşmesi adına destek olan tüm kurum ve kuruluşlara, organizasyonun gerçekleşmesinde çok büyük pay sahibi olan Vakıf 19 Yönetim Kurulu Başkanı Alper Bilan ve Antalya İşkadınları Derneği Başkan Yardımcısı Aysel Dal Cengiz ve Patara kazı Başkanı Prof Dr Havva İşgan Işık tarafından plaket ve çiçek verilerek teşekkür edildi. Kaymakam ve Belediye Başkanı yaptıkları konuşmalarda Hitit uygarlığının tanıtımı için yapılan bu değerli çalışma için Vakıf 19 Başkanı Alper Bilan ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyoruz denildi.

Bu programlar dışında Likya Ülkesi’nde Patara’nın kumsalında kumlar üzerine Çorumlu sanatçılarımız Hüsna Dişbudak, Güler Dişbudak ve Murat Erol tarafından 4. Tuthaliya rölyef çalışması yapıldı ve bu çalışmanın dron çekimleri yapılarak sosyal medyada paylaşıldı.

Programın açılış konuşmasında Alper Bilan sevgili Likyalılar diyerek seslendi. Bilan, “Sizlere Hitit Uygarlığından, Hitit Krallarından sevgiyi, barışı ve kardeşliği getirdik demiş ve devamında Vakıf Mütevelli Heyetimize, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çorum Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Sungurlu Belediyesi, Kaş Belediyesi Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü, Çorum Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Akdeniz üniversitesinin tüm akademisyenlerine ,öğrencilerine, tüm sanatcılarımıza ve etkinliklerimizin siz değerli hemşerilerimize çok daha iyi bir şekilde duyurulmasını sağlayan yerel basınımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Alper Bilan Vakıf 19 tarafından; 1.si yapılan Hitit Likya Medeniyetler Buluşması programının bundan sonrada Hititlerle Anadolu’da yaşayan farklı medeniyetleri bir araya getirerek devam edeceği, hatta Hitit Frigya Programı’nın hazırlıklarına başladıklarını dile getirilerek Çorum ilini ve Hitit Medeniyetini tüm dünyaya duyurmak için kaliteli ve seviyeli etkinliklerin yapılmaya devam edileceği dile getirildi.

Alper Bilan, yapılan bu etkinlikler sayesine Çorum ilinin kültürel zenginliklerinin, Vakıf 19 Çorumlular Vakfı’nın ve Çorum ilinin ülke genelinde daha tanınır olmasının kendilerini onurlandırdığını, tüm Çorumlularında illeri ve vakıf 19 ile gurur duymaları gerektiğini ifade etti.