Çorum Valiliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Yayla Haber İnternet Haber Sitesinde 20.04.2020 tarihinde yayınlanan bir haberde Uğurludağ ilçemizde 11 köyün yararlandığı şebeke suyunun bir başka köy tarafından kendilerine ait olduğu gerekçesiyle kesilmesi üzerine komşu iki köy arasında gerginlik çıktığı konusu gündeme getirilmiştir.

Haber üzerine yapılan incelemede;

Bahse konu kaynak suyu, Çorum merkeze bağlı İnalözü köyünden çıkmakta olup, 1960’lardan bu yana ortak bir mutabakata dayalı olarak bu köy halkı tarafından ve Uğurludağ İlçemize bağlı Sazköy ve Merkez Hacı Ahmet Deresi denilen bölgede yer alan diğer köylerin halkı tarafından içme suyu olarak kullanılmış, 2014 yılında da Şendere Göletinden Sazköy ve diğer köylerimize içme suyu verilmesi ile birlikte ortak kullanımdan çıkmıştır.

Ancak ortak kullanımdan çıkmakla beraber buradan gelmekte olan kaynak suyu, İlçemiz Sazköy köyü çeşmelerine günümüze kadar akmaya devam etmiştir.

Geçtiğimiz hafta içerisinde tarımsal sulama suyunun yetersiz olduğu gerekçesi ile bu kaynak, İnalözü köylüleri tarafından tamamen kendi köylerine çevrilmiş, bu sebeple de 1960’lardan buyana bu kaynaktan beslenen Sazköy köyünde yer alan iki adet çeşme tamamen kurumuştur.

Sazköy köyü halkının şikâyeti üzerine konu Sayın Valimize intikal ettirilmiş, Valimiz Sayın Mustafa Çiftçi’nin talimatıyla; 20 Nisan 2020 Pazartesi günü saat 14.00 da Vali Yardımcısı Recep Yüksel başkanlığında İl Özel İdaresi toplantı salonunda, Uğurludağ Kaymakamı, İl Jandarma Komutanı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, ilgili köy muhtarları ve ihtiyar heyeti üyeleri ile teknik personelin katılımıyla bir toplantı yapılmıştır.

Yapılan toplantıda taraflar arasında anlaşma sağlanmış olup, her üç köyün de birbirlerine yardımcı olmaları ve herhangi bir mağduriyet yaşamamaları sağlanmıştır. Olay tatlıya bağlanarak konu çözüme kavuşturulmuştur."