Cumhuriyet Bayramı ile ilgili bir yazı kaleme almak istedim. Ve geçtiğimiz yıllarda yazmış olduğum yazıya baktım ve içeriğine bakınca yazmaktan vazgeçtim. Çünkü söylenmesi gerekenleri özlü olarak belirtmişiz.

Bugün 29 Ekim; TBMM yani “Türkiye Gemisi” her 29 Ekim’de olduğu gibi tekrar limanda. Konu net ve mesaj açık; “29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi” ve cumhuriyet rüzgarıyla büyük bir devlet olarak 29 Ekimde yeni ufuklara doğru yol alınmaya başlandı...

Onlarca asır süregelen bir büyük devletin bakiyesi olarak; Osmanlı Devletini oluşturan tüm insanlar ve topluluklar işgal güçlerine karşı tek bir yürek halinde bağımsızlık mücadelesi vererek, yeni bir GEMİ inşa ettiler ve adını “Türkiye Cumhuriyeti” koydular. Birlikte kahramanca mücadele veren bu vatanseverler, içlerinden biri olan Gazi Mustafa Kemal Paşayı kaptan olarak seçtiler ve yine içlerinden kendilerini temsil eden bir grup yurtseveri temsilcileri olarak Ankara’ya Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderdiler.

Önceki sınırlarına göre yüzölçümü olarak küçük, ancak ideal birliği yapmış büyük yürekli insanların içinde bulunduğu bu mağrur gemiye; birlikte yaşamak isteyen tüm insanlar gönüllü olarak bindiler ve kendilerine de “Türk Milleti” adını verdiler… “TÜRKİYE-1923” adındaki bu gemi ileriye doğru yol almasının yanında, aynı zamanda “kurtuluşun, kuruluşun ve cumhuriyetin değerlerini” muhafaza ediyordu. Tüm enerjisini; köklü ve onurlu geçmişinden, engin birikiminden, kader birliği yapmış insanlarından ve temeli kadim medeniyetimize ve kültürüne dayanan Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığından alıyordu.

Ve yine bu 29 Ekimde de O mağrur, yükü irfan ve erdem olan gemi, her 29 Ekimde olduğu gibi değerlerini tazelemek üzere; o eski limanına uğrayacak ve 95’nci kez, yeni bir ruhla sonsuza dek yoluna devam edecek… Bu geminin üçüncü, dördüncü ve beşinci kuşakları olarak bugün bu gemide barış ve kardeşlik içinde, çok ama çok çalışarak ortak ideallerimizi gerçekleştirmek üzere yaşamaya, sonsuza dek Cumhuriyetimizi yaşatmaya devam edeceğiz.
Cumhuriyetimizin 95’nci yılını O asil geminin içinde bulunanlar olarak yürekten kutluyoruz.