Türkiye Barolar Birliği tarafından 'Türkiye Barolar Birliğinin Düzenlediği Yeni Asgari Ücret Tarifesi Derhal Uygulansın' başlığı ile yayınlanan açıklama şu şekilde;

"20 Kasım 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde belirlenmiş ücretler, ülkedeki ekonomik gelişmelerin gerekleriyle bağdaşmamaktadır. Gerek TBB gerekse Barolarımız tarafından Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin güncellenmesi, CMK Ücret Tarifesinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine eşitlenmesi talebi defalarca Adalet Bakanlığına iletilmiştir. Bu taleplerin karşılanmasına yönelik en küçük bir adım bile atılmamıştır.

Türkiye Barolar Birliği, ortak çalışma taleplerinin Adalet Bakanlığınca kabul görmemesi üzerine 05.06.2022 tarih 2022-1257 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile “2022 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin maktu ücretlere ilişkin kısmının T.C. Merkez Bankasından alınan Mayıs Ayı TÜFE yıllık değişim oranı olarak tespit edilen ‘%73.50’ oranında artırılarak Adalet Bakanlığına üst yazı ekinde onay için gönderilmesine, üst yazıda tarifenin 2023 tarifesi Resmi Gazete'de yayımlanana kadar geçerli olmak üzere hazırlandığının, yasa gereğince Ekim ayı sonuna kadar 2023 tarifesi hazırlığının yapılarak ayrıca gönderileceğinin belirtilmesine” karar vermiştir.

T.C. Merkez Bankasının Mayıs ayı TÜFE yıllık değişim oranı (%73,50) üzerinden maktu ücretlere artış yapılarak hazırlanan 2022 yılı Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 13 Haziran 2022 tarih 19387 sayılı yazı ile Adalet Bakanlığına gönderilmiştir. Söz konusu tarife, 2023 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe gireceği tarihe kadar uygulanmak üzere hazırlanmıştır.

Avukatlar için büyük bir aciliyet teşkil eden bu konu hakkında da, aradan geçen iki haftalık süre içerisinde bir adım atılmamış; Adalet Bakanlığı, neler yapılabileceği konusunda Türkiye Barolar Birliğiyle bir diyalog geliştirme çabasına girmemiştir.

Altını çizerek ifade ediyoruz; ülkede yaşanan iktisadi krizle birlikte avukatlık ücretleri tahammül edilemeyecek seviyelere inecek şekilde erimiştir. Bakanlığın süreci sessizlikle geçiştirebileceği eşik aşılmıştır. 2023 tarifesi hazırlanana kadar, 2022’nin geri kalan kısmı için Türkiye Barolar Birliğinin hazırladığı yeni tarife derhal uygulamaya konmalıdır. Aksi halde, yurttaşların adalete erişim ve savunma hakkı sınırına hassasiyet gösterilerek kurucu unsuru olduğumuz yargı faaliyeti kapsamında hizmet sunma olanaklarımızın ortadan kalkacağını kamuoyuna ilanen duyururuz.

Saygılarımızla.

Türkiye Barolar Birliği

Adana Barosu

Adıyaman Barosu

Afyonkarahisar Barosu

Ağrı Barosu

Aksaray Barosu

Amasya Barosu

Ankara Barosu

Antalya Barosu

Ardahan Barosu

Artvin Barosu

Aydın Barosu

Balıkesir Barosu

Bartın Barosu

Batman Barosu

Bayburt Barosu

Bilecik Barosu

Bingöl Barosu

Bitlis Barosu

Bolu Barosu

Burdur Barosu

Bursa Barosu

Çanakkale Barosu

Çankırı Barosu

Çorum Barosu

Denizli Barosu

Diyarbakır Barosu

Düzce Barosu

Edirne Barosu

Elazığ Barosu

Erzurum Barosu

Eskişehir Barosu

Gaziantep Barosu

Giresun Barosu

Gümüşhane Barosu

Hakkari Barosu

Hatay Barosu

Iğdır Barosu

Isparta Barosu

İstanbul Barosu

İzmir Barosu

Kahramanmaraş Barosu

Karabük Barosu

Kars Barosu

Kastamonu Barosu

Kayseri Barosu

Kırıkkale Barosu

Kırklareli Barosu

Kırşehir Barosu

Kilis Barosu

Kocaeli Barosu

Konya Barosu

Kütahya Barosu

Malatya Barosu

Manisa Barosu

Mardin Barosu

Mersin Barosu

Muğla Barosu

Muş Barosu

Nevşehir Barosu

Niğde Barosu

Ordu Barosu

Osmaniye Barosu

Sakarya Barosu

Samsun Barosu

Siirt Barosu

Sinop Barosu

Sivas Barosu

Şanlıurfa Barosu

Şırnak Barosu

Tekirdağ Barosu

Tokat Barosu

Trabzon Barosu

Tunceli Barosu

Uşak Barosu

Van Barosu

Yalova Barosu

Yozgat Barosu

Zonguldak Barosu"