Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Şehirlerarası Otobüs Terminali’ndeki esnaf için çalışma başlatıyor.

Çorum Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda geçtiğimiz yıllarda yeni yerine taşınan Şehirlerarası Otobüs Termali’nde hem esnafın hem de vatandaşların sorunları masaya yatırıldı.

Konuyu gündem dışı söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Meclis Üyesi Erkan Özbal, terminal konusunu meclisin gündemine getirdi.

Mesleği nedeniyle birçok ilin terminalini inceleme fırsatı bulduğunu kaydeden Özbal, Çorum Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde hem esnafın hem de vatandaşın yaşadığı sorunlara ilişkin tespitlerini açıkladı.

“TERMİNAL ESNAFI SORUN YAŞIYOR”

Terminalde köşede kalmış esnafın yüzünün gülmediğine dikkat çeken Özbal, “Mesleğim gereği çok sık seyahat ediyorum. Malum şehrimizde ne havaalanı, ne de tren yolu mevcut değildir. Bunun neticesinde de otobüs marifetiyle seyahatlerimi gerçekleştiriyorum. Hal böyle olunca da ister istemez, gittiğim şehirlerin otobüs terminallerini inceleme fırsatım oluyor. Bilindiği üzere terminaller şehirlerin giriş ve çıkış kapılarıdır. Gördüğüm birçok terminalde bir hareketlilik bir dinamizm, bir kolay ulaşabilirlik var. Her terminalde o yöre ile özdeşleşmiş ne var ise o ürünü kolaylıkla alabileceğiniz dükkanlar var. Bu dükkanlar da Çorum’da olduğu gibi kıyıya köşeye saklanmış halde değildir. Çorum, güzel ama ne yazık ki kullanışlı olmayan bir otobüs terminaline sahiptir. Giden yolcular en basitinden leblebi almaya kalksalar, görünmeyen yerde sadece 2 adet leblebici dükkanı var. Dışarıdan gelen ve devam eden yolcular leblebi almaya kalksalar, leblebicilerin dışarı ile bir bağlantıları yok. Dolayısıyla yanlış planlama neticesinde büyük paralar harcanarak yapılan o devasa otobüs terminalimizde iki leblebici, bir berber, bir çiğköfteci, iki emanetçi, dört bilet yazıhanesi, bir kafeterya, bir büfe, bolca boş alan ve bolca boş dükkan bulunmaktadır. Hal böyle olunca da dükkanların boş olması belediyemize bir gelir kaybı yaşatmaktadır. Dükkanı olan esnaf satış yapamamaktadır. Yakında terminalde leblebici dahi kalmayacaktır. Kazan kazan mantığı ile terminalin yeniden kullanışlı hale getirilmesi zor değildir. Bu sayede hem belediyemiz hem de orada iş yapacak esnafımız kazanacaktır. Günün sonunda da bu işten herkes kazançlı çıkacaktır. Terminalde ki asıl sorun 15 Temmuz sonrası güvenlik nedeniyle terminalin yolcu giriş kapısına ulaşımı engelleyen bariyerlerdir. Terminale eli kolu dolu gelen, eşyalarını taşımakta zorlanan vatandaşlarımız araçlarıyla terminal giriş kapısına yanaşamamaktadırlar. Bunun neticesinde de çok büyük zorluklar yaşanmaktadır. Yaşlılarımızın, hastalarımızın, vatandaşlarımızın, şehrimize gelen misafirlerimizin bu zorluğu yaşamamaları için ilgili yerler ile biran evvel görüşülüp hemşehrilerimizin ve misafirlerimizin mağduriyeti giderilmelidir” dedi.

“İKİ TERMİNAL BİRLEŞECEK”

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ise terminalde yaşanan sorunların farkında olduklarını belirterek, tekrar bir revize çalışması yaptıklarını söyledi. Başkan Aşgın, “Terminalle ilgili ciddi bir çalışmanın içerisindeyiz. Aynı şeyi biz de görüyoruz. Devasa bir yapı ama boş alanı da çok olan bir yapı. Esnafımız çok mutlu değil. Orada çok fazla bir hareketlilik yok. Otobüs giriş-çıkışlarında geçmişe oranla azalma var. Burayı nasıl çözebiliriz diye çalışmanın içerisindeyiz. Terminalimiz iki bölümden oluşuyor. Şehirlerarası ve şehir içi diye iki bölümümüz var. Biz şuan itibariyle onu birleştireceğiz. Şehirlerarası terminal ve şehir içerisindeki ilçe terminallerini aynı bina içerisinde birleştirerek bir canlılık, bir hareket göreceğiz” diye konuştu.

“YAZIHANELERLE TİCARETHANELERİN YERİ DEĞİŞECEK”

Şirket yazıhaneleriyle ticarethanelerin yerlerini değiştireceklerini belirten Başkan Aşgın, “Şirket işyerleri, yazıhaneleri girince hemen karşıda ama ticaret haneler kimsenin görmediği yerlerde. Bu konuda da arkadaşlarımız tekrar bir organizasyon yapmak niyetindeler. Biz yazıhaneleri yan tarafa alıp, esnafımızı daha ortaya getirmek suretiyle esnafımızın sorununu çözeceğiz” ifadelerini kullandı.