Çorum Müze Müdürlüğünde sergilenen ve 1991 yılında Hititlerin başkenti Hattuşada bulunan çivi yazılı kılıç sergilenmek üzere İstanbul'a gitti.

Bulunduğu tarihte büyük heyecan yaratan kılıç, o dönemde Hitit kralı tarafından adak olarak tanrıya sunulmuş. Kılıcın sol kenarında çivi yazısıyla Akadça olarak “ı-nu-ma du-ut-ha-lı-yalugal.gal kur a-as-su-wa u-hal lıQgır an-nu-tım a-naıskur be-li-su u-se-lı” , “Büyük kral Tuthaliya, Assuwa ülkesini yerle bir ettiği zaman bu kılıcı efendisi fırtına tanrısına adak olarak sundu.” yazıyor.

Kılıç daha önceki yıllarda,

1- Bin tanrılı halk, ‘Hititler’ sergisi için 2000 yılında Berlin-Almanya’ya

2- "Türkiye'de Üç Büyük İmparatorluk: Hitit, Bizans ve Osmanlı Sergisi" için 2003 yılında Japonya’ya

3- Tunç Çağında Akdeniz Bölgesinde Hammadde Temini ve Ticareti (Uluburun Gemisi - 3000 Yıl Önce Dünya Ticareti) Sergisi için 2006 yılında Bochum Almanya’ya, ve

4- "Babil’in Ötesi: M.Ö. İkinci Bin Yılda Sanat, Ticaret ve Diplomasi" Sergisi için 2009 yılında New York - Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İGA Havalimanı İşletme A.Ş. arasında imzalanan ‘Havalimanı Müzesi ‘ protokolü kapsamında İstanbul’da hizmete açılan yeni havaalanında kurulma çalışmaları devam eden ‘Havaalanı Müzesi’ ile ilgili olarak komite görüşü alınarak yapılan toplantıda alınan karar gereği 1 yıl sürecek olan ilk serginin adı ‘Türkiye’nin Hazineleri; Tahtın Yüzleri’ olması kararlaştırıldı. Bu sergide Çorum Müzesi’nden Hitit Kılıcı ve Hitit Krallarına ait 7 adet Bulla (Mühür baskısı) da sergilenecek. Sergide bulunacak Çorum Müzesi eserleri görevli uzman ve eskort eşliğinde bu sabah İstanbul’a doğru yola çıktı.