HABER &FOTO: HACI ODABAŞ
Alacahöyük müze ve örenyerleri, geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda yoğun bir ziyaretçi akınına uğradı.
Türkiye bu sene yabancı turistlerden yeteri kadar nasibini alamadı. Tarihi ve turistik bölgelerde çok az yabancı turist görülürken, gelen turistlerin yurt içinden olması dikkat çekiyor.
Bu durum, ülkemizde son günlerde yaşanan terör olaylarından dolayı yabancı turistlerin başka ülkelere gittiği şeklinde yorumlanıyor.
Büyük bir tarihi mirasa sahip Alacahöyük, gelen yerli ve yabancı turistleri hayran bırakıyor.
Çorum'un Alaca İlçesi Alacahöyük Köyü, geçtiğimiz Ramazan ayında yoğun bir ziyaretçi trafiği ile karşılaştı.
Arife günü 129, bayramın birinci günü olan 17 Temmuz'da 217, 18 Temmuz'da 239, 19 Temmuz'da 532, 20 Temmuz'da 659 turiste ev sahipliği yapan Alacahöyük müze ve örenyerleri, bu sene yabancılardan ziyade yerli turistlere kapılarını açtı.
Alacahöyük müze ve örenyerleri, 2015 yılında Ocak ayında 509, Şubat ayında 682, Mart ayında 1268, Nisan ayında 2551, Mayıs ayında 4706, Haziran ayında 2939 turisti ağırlarken bu sayının Temmuz ayında zirveye çıkması bekleniyor. Temmuz'da (21 Temmuz itibariyle) 3483 turistin müze ve örenyerlerini gezdiği öğrenildi.
Alacahöyük Müze ve Örenyerleri, her yıl binlerce turisti ağırlarken, Hititlerin ve eski uygarlıkların yaşantısını günümüz insanına yansıtıyor.
80 yıldır devam eden Alacahöyük kazılarından elde edilen tarihi buluntular müzede sergilenirken, kazıların henüz yüzde 12'lik kısmı tamamlanabildi.
1996 yılından bu tarafa Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu başkanlığında devam eden kazılarda Hititlerle ilgili çok önemli belge ve bulgulara rastlandı.
Kral Mezarları Canlandırma Projesi, Aslanlı Kapı ve diğer tarihi mekanlarla büyüleyen Alacahöyük, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor.
Milli kazı olarak bilinen ve bir asra yakındır devam eden Alacahöyük'teki kazılarda çıkarılan toprağı uzaklaştırmak için Atatürk tarafından alınan tarihi dekovil (küçük demir yolu hattı) hurdalıktan kurtarılmasının ardından ören yerinde sergileniyor.
Editör: TE Bilişim