De Solar 5 Enerji Limited Şirketi tarafından çalışmaları planlandığı biçimde sürdürülen atık lastikleri işleyerek elektrik üretecek yatırımı Sungurlu OSB’de inşa edilecek olan fabrika inşaatının başlayabilmesi için gerekli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu olumlu olarak aldı.

De Solar 5 Enerji Limited Şirketi, Sungurlu’da atık lastikleri işleyerek 2.17 MWe kurulu güçle elektrik üretecek bir tesis kuracak.

Sungurlu OSB’de 103 nolu ada 8-9 nolu iki parseldeki toplam 17.188,32 metrekarelik alanda kurulacak Sungurlu OSB Piroliz Tesisi (2,17 MWe) Projesi ile kullanılmış atık lastikler piroliz yöntemi ile parçalanıp, karbon siyahı, piroliz yağı, hurda çelik tel ve elektrik enerjisi geri kazanımı gerçekleştirilecek. Tesiste elde edilecek çelik tel preslenerek, karbon siyahı paketlenerek satışa sunulacak, oluşacak pirolitik gaz, sistemin ısıtılmasında, pirolitik yağ ise elektrik enerjisi elde edilmesinde kullanılacak.

Sungurlu OSB Piroliz Tesisi Projesi ile yıllık bazda ortalama 4.838,4 ton karbon siyahı (is karası), 4.480 ton piroliz yağı (ısıl enerji için harcanacak 1568 ton hariç), 3.840 ton hurda çelik tel, 1.209,6 ton yoğuşturulamayan gaz (ısıl enerji için harcanacak) elde elde edilecek, ayrıca elektrik enerjisi üretilecek.

De Solar 5 Enerji Üretim Limited Şirketinin yetkilisi hemşehrimiz Ziya Koçak, Sungurlu OSB Yönetim Kurulunun ön tashihi yapılan 17 bin 188,32 metrekarelik sanayi 8-9 numaralı parsellerin De Solar 5 Enerji Üretim Ltd. Şti. tarafından faaliyet gösterilmesinde sakınca olmadığına karar verdiğini hatırlattı. Proje kapsamında hazırlanan Fizibilite Raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından uygun bulunarak onaylandığını belirten Koçak, Bakanlığın yer seçimini de uygun bulduğunu vurguladı.

Projenin idari sürecinin devam ettiğini anlatan Koçak, OSB’de 5-8 dönümü kapalı olmak üzere toplam 17 dönüm arazi üzerine tesis kuracaklarını ve 20-25 kişinin istihdam edileceğini ifade etti. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun olumlu şekilde tamamlandığını belirten Koçak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından lisanslandıktan sonra projenin onaylanıp faaliyete geçirileceğini kaydetti.

Koçak, tesisin faaliyete geçmesiyle üretilen enerjinin kamu yararı adına ulusal elektrik sistemine aktarılacağını vurguladı.