EPDK, De Solar Ltd’e Çorum'un Sungurlu OSB Piroliz Tesisi için 49 yıllık üretim lisansı verdi.  

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), De Solar Enerji Üretim Ltd. Şti.’ne ait Çorum Sungurlu OSB Piroliz Tesisi Biyokütle Enerji Santrali (BES) Projesi için 49 yıllık üretim lisansı verdi. 

Çorum'un Sungurlu ilçesinde kurulacak olan Çorum Sungurlu OSB Piroliz Tesisi’nin toplam elektriksel kapasitesi 2,17 MWe olacak. 

PİROLİZ NEDİR?

Piroliz malzemelerin asal bir ortamda yüksek sıcaklıklarda termal ayrışmasıdır. Kimyasal bileşim değişikliğini içerir. Kelime Yunanca kökenli pyro "ateş" ve parçalama "ayırma" unsurlarından türetilmiştir.

Piroliz en yaygın olarak organik malzemelerin işlenmesinde kullanılır. Ahşabın yakılmasında yer alan işlemlerden biridir. Genelde organik maddelerin pirolizi uçucu ürünler üretir ve karbon, kömür bakımından zengin bir katı kalıntı bırakır. Kalıntı olarak çoğunlukla karbon bırakan aşırı pirolizekarbonizasyon denilir. Piroliz gazlaştırma veya yanma işlemlerinde ilk adım olarak kabul edilir.

İşlem çoğunlukla kimya sanayinde örneğin etilen karbonun pek çok formları, petrolden, kömürden ve hatta ağaçtan diğer kimyasallar, kömürden kok üretmek için kullanılır. Endüstriyel hacimde üretimi başlatarak doğal gazın (çoğunlukla metan) kirletici olmayan hidrojen gazına ve kirletmeyen katı karbon kömürüne dönüştürülmesinde de kullanılır. Piroliz uygulamaları biyokütleyi sentez gazına ve biyokömüre, atık plastikleri tekrar kullanılabilir yağa veya atıkları güvenli bir şekilde tek kullanımlık maddelere dönüştürür.

Kaynak: enerjigunlugu.net