Sebze üretiminde dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak, yerli üretimi yaygınlaştırmak amacıyla ata tohumları tercih edilmeye başlandı.
Edinilen bilgiye göre; Muğla Belediyesi, ata tohumlarını üretip talep edenlere ücretsiz olarak gönderiyor. Muğla Belediyesi’nden temin edilen ata tohumu ile Sungurlu’nun Akpınar Köyü’nde beyaz bamya üretimi yapıldı.
Bir üretici tarafından deneme amaçlı ve örnek olarak ekilen beyaz bamyadan güzel sonuçlar elde edilirken, üretimin yaygınlaştırılması planlanıyor.
Son yıllarda Çorum’un Alaca ve Dodurga ilçelerinde tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimine önem verildi. Benzer çalışmalar Sungurlu’nun köylerinde de başladı. Çörekotu, lavanta, nane, çemen gibi tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimine yönelen Sungurlulu üreticiler, bir yandan da ata tohumlarına sahip çıkmaya çalışıyor.
Sebze üretiminde hibrit tohumu olarak bilinen ve sadece bir defa kullanılabilen tohumlar, üretici için yüksek maliyet anlamına gelmekte. Bunun yerine ata tohumları kullanılmak suretiyle daha düşük maliyetli ve daha doğal sebze üretmek mümkün.