Sungurlu’ya bağlı Akpınar Köyü’nde yaşayan Yurdagül – Haydar Kanıcı çifti deneme amaçlı altın çilek ekti.

Bekledikleri verimi elde ettiklerini belirten Kanıcı çifti, önümüzdeki yıl içerisinde daha geniş bir arazide altın çilek yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Kanıcı çifti, ‘İyi Tarım Uygulamaları’ konusunda Akpınar Köyü üreticilerinin örnek ekimler gerçekleştirdiğini ifade etti. Küresel iklim krizinin her yıl daha da hissedildiğini kaydeden çiftçiler, “Kuraklığa karşı geleneksel tarım dışında yeni arayışlar yapmak zorundayız. Altın çilekte bunlardan sadece biri. Bizler altın çilek konusunda umutluyuz” şeklinde konuştu.

Altın Çilek Nedir?

Altın çilek, orta kısmı kahverengi, sarıçiçeklere sahip bir meyvedir. İnka eriği olarak da bilinen altın çileğinin ana yurdu Güney Amerika'dır. Altın çilek yetiştiren önde gelen ülkeler; Venezuela, Bolivya, Kolombiya, Ekvator, Peru'dur. Altın çilek olarak bilinen meyvenin diğer isimleri; yer kirazı, güney feneridir. İlk çıkış yeri Peru’dur. Ant dağlarında 800-3000 m rakımda kendiliğinden yetişebilmektedir. Parlak, altın renkli ve şekil açısından küreye benzeyen meyve; Ekvator, Güney Afrika ve Kenya gibi ülkelerde, Türkiye’de ise; Mersin (Silifke, Erdemli, Anamur), Antalya (Alanya, Kumluca, Altınova), Kahramanmaraş (Göksun) ve Denizli (Pamukkale) gibi şehirlerde ticari amaçlarla yetiştirilmektedir.

Gün geçtikçe tropikal ve subtropikal ülkelere doğru üretimi yayılmaktadır. Yetişme sıcaklığı 18°C olsa da düşük sıcaklıklara karşı dayanıklıdır. Bitkinin ilk büyüme sürecinde yeterli suya ihtiyacı olsa da meyvelerinin olgunlaşması sürecinde çok fazla su ihtiyacı olmamaktadır.

Altın Çileğin Faydaları Nelerdir?

Altın çilek antioksidan oranı yüksek bir meyvedir. Şeker hastalarının tüketmesinde büyük fayda sağladığı ifade edilmektedir. Altın çilek lif açısından da oldukça zengindir. Altın çilek, kilo vermek isteyen kişilerin sıkça tercih ettiği besinlerdendir. Altın çilek kan dolaşımını hızlandırır, metobolizmayı hızlandırır. Altın çilek içinde; karoten B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini ve C vitaminleri bulunur. Altın çilek hafıza kaybını giderme konusunda oldukça etkili olduğu gibi yaşlanmayı da yavaşlatır.