1966 yılında Çorum’un Ulukavak Mahallesi’nde doğdu.

İlk, orta ve lise öğrenimini Çorum’da tamamladı.

Taşrada yetişen her çocuk gibi mahallesinin boş tarlalarında futbol hayatına başladı.

Koyu bir Çorumspor taraftarı olarak başındaki kırmızı-siyahlı şapkasıyla maçlara gitti.

1972- 73-74’lü yıllarda Çorumspor şampiyonluğa oynayan bir takım olduğu için her maçı takip etti.

O dönemlerde maçlara bilet alarak giren büyükler, yanında bir de küçük çocuk alıp stada girebiliyordu. Bu nedenle stadyumun giriş kapılarının önü parası olmayıp maça girmek isteyen çocuklarla dolup taşardı. Hepimiz bu dönemde “Abi beni de maça dıksana” diyen bir neslin son örnekleriyiz.

Usta gazeteci Soner Yalçın futbol yaşantısına doğduğu mahalle olan Ulukavakspor’la başladı.

En büyük ideali “Çizgi Metin” olarak tanınan Galatasaray ve Türk futbolunun unutulmaz futbolcusu “Metin Kurt” gibi olabilmekti. İlk şampiyonluğunu 22 Haziran 1979 yılında Ulukavak ile yaşadı. Osmancıkspor’da forma giyerken antrenörü Ayçin Kul tarafından fark edildi. Osmancıkspor ve Kültürspor’da hayatına devam eden Soner Yalçın, bu takımlarda hocası Ayçin Kul ile şampiyonluklarına devam etti. 1980’li yılların başında Çorumspor genç ve amatör takımlarının başına antrenör olarak getirilen Ayçin Kul, Soner Yalçın’ı da beraberinde götürdü. Çorumspor genç ve amatör takımlarında futbol hayatına devam eden Soner Yalçın, burada oynadığı futbolla herkesin dikkatini çekmeyi başardı. Özellikle orta sahada oynadığı başarılı futbol sonucunda, Soner Yalçın milli takım seçicilerinin de dikkatini çekti ve izlenecek futbolcular listesine girmeyi başardı.

Bu arada Çorum Lisesi’nde öğrenim hayatına devam eden Soner Yalçın, okul takımında da başarılı futboluna devam etti. O dönemde Çorum Lisesi futbol takımı, liselerarası düzeyde birçok turnuvada Çorum’u başarıyla temsil etti. 1981-82 Sezonunda en kötü dönemini yaşayan Çorumspor İkinci Lig’den bir alt lige düştü. 1982-83 Sezonunda 3 Lig’ler kaldırılmış olduğu için, Amatör Lig’e düşen takımlar Terfi Ligi Maçları oynayarak 2. Lig’e çıkabiliyordu. Bu kötü dönem sonucunda 1982-83 sezonunda Çorumspor Teknik Direktörlüğüne amatör branşların başında olan Ayçin Kul getirildi. Takımın başına getirilen Ayçin Kul, öncelikle genç ve amatör takımda birlikte olduğu Soner Yalçın, Cengiz Keleş, Ümit Kolağası gibi gençleri Çorumspor, A Takımı’na aldı. Profesyonel futbolcu olarak İkinci Lig’e terfi maçlarında oynayan Soner Yalçın, ilk parasını futboldan kazanmaya başlamıştı. Terfi Maçları oynanırken Milli Takım Seçicileri de Soner Yalçın’ı izlemeye devam ediyorlardı. Gençlerle Terfi Maçlarında çok başarılı maçlar çıkaran Teknik Direktör Ayçin Kul, Soner Yalçın ve arkadaşlarının çabası Çorumspor’u İkinci Lige çıkarma yetmedi. 2 devreli Terfi Ligi’nde Çorumspor, 12 Maçta 6 galibiyet, 5 beraberlik ve sadece 1 mağlubiyet aldı. Bu sezon şampiyonluğu kıl payı kaçıran Çorumspor, şampiyon Elazığspor’un ardından ikinci oldu.

Hem futbol oynayıp hem de eğitimine devam eden Soner Yalçın, üniversiteyi kazandığı bir dönemde futbol ve eğitim arasında bir ikilem yaşasa da, eğitimine devam etme kararı aldı. Futbolu bırakan Soner Yalçın, eğitimini tamamladıktan sonra özlediği futbola, bir sezon da olsa geri döndü ve 35.000 TL transfer ücreti alarak Çimentospor’da forma giydi. Daha sonra Ankara’ya tekrar dönen Soner Yalçın, gazetecilik hayatına atıldı ve halen usta bir gazeteci olarak Çorum’un haklı gururu oldu. Futbolcu Soner Yalçın, uzun yollar sonra Çorum’a kitap imzalamaya gitti.