BASK Çorum İl Temsilcisi  Hayati Çam, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından yapılan, “Enflasyon Raporu 2022-II’nin Tanıtımına İlişkin Bilgilendirme Toplantısı”nda Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından yapılan konuşmadan alınmıştır:  “Enflasyon yükseldikçe enflasyon beklentilerindeki dağılım açılmakta, dolayısıyla enflasyonun tahmin edilebileceği aralık genişlemektedir. Bu durum tahmin patikamıza yansıtılmıştır.

Bu çerçevede, enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda yüzde 42,8, 2023 yıl sonunda yüzde 12,9 ve 2024 yıl sonunda ise yüzde 8,3 seviyelerine tekabül etmektedir. Böylece, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 19,6 puanlık güncellemeyle yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e yükselttik.” Merak edenler konuşmanın tamamını Merkez Bankası sayfasından takip edebilirler.  Memur ve emeklileri için işin özü şu: Yılın ilk üç ayında TÜİK enflasyonu : % 22.81 Memur ve emekli aylıklarına 2022’nin ilk 6 ayı için yapılan artış Memur-Sen’in imzaladığı  toplu sözleşmedeki % 5’e Cumhurbaşkanının % 2.5 ilavesiyle:  % 7.5. Yılın ilk 3 ayında memur ve emeklilerinin enflasyon alacağı:  % 15.31.

Bu tahminler doğruysa ve her ay eşit enflasyon olabileceğini var saysak Nisan ayından sonra ortalama artış:  % 2.2.

Bu durumda yılın ikinci 6 aylık dönemi için var sayılan enflasyon:  6x% 2.2= % 13.2.

Memur-Sen’in imzaladığı toplu sözleşmede Temmuz ayı artışı: % 7.

Demek ki, daha şimdiden memur ve emeklileri Temmuz ayından itibaren % 5.2 alacaklı ya da % 5.2 kayıpla geçinmeye devam edecek” açıklamasına dikkat çekti.

Hayati Çam, “BASK olarak işte bunun için enflasyon yıllık  bazda tek haneli rakamlara ininceye kadar aylık eşel-mobil sisteminin uygulanmasını  istiyoruz.

Bunun için ek artış istiyoruz. Bunun için Toplu Sözleşmenin Revize edilmesini istiyoruz.

İmza sahibi sütre gerisinden yarım ağız ek artıştan bahsediyor.

Neden? Çünkü şu sözler Memur-Sen’e ait: “6. Dönem Toplu Sözleşme’yle bütçeden hakkımızı, refahtan payımızı aldık. Bu toplu sözleşme; emeğe değer veren toplu sözleşme olarak tarihte önemli bir yere sahip olacaktır.”

Belli ki aslında “imza namusumuzdur” diyor.

Memurlara, özellikle Memur-Sen’e destek veren memurlara ve emeklilerimize duyurulur” ifadelerine yer verdi.