ÖZEL HABER: HACI ODABAŞ

Çorum’da Şubat ayı itibari ile azalmaya başlayan koronavirüs vakaları Mart ayı başında başlayan normalleşme süreci ile tekrar yükselmeye başladı. Nisan ayında Çorum’da koronavirüs tedavisi gören 78 kişi vefat etti.

Çorum’da Kasım ayında koronavirüs tedavisi gören 251 kişi, Aralık ayında ise 275 kişi vefat etti. Ocak ayında alınan tedbir ve önlemlerle koronavirüs vaka ve vefat sayılarında büyük bir düşüş gözlenirken, Ocak ayında 64 kişi, Şubat ayında ise 20 kişi koronavirüs nedeniyle vefat etti.

Mart ayı başında ülke genelinde başlayan Normalleşme süreci ile beraber koronavirüs vaka ve vefat sayıları tekrar yükselirken, etkisini Çorum’da da gösterdi. Çorum’da, Mart ayında koronavirüs nedeniyle 32 kişi hayatını kaybederken, Nisan ayında da vefat sayısı artarak 78’e yükseldi.

Çorum’da bir yıl içerisinde hastaneye 120 bin koronavirüs vakasından başvuru oldu. 12 bin hasta ise hastanede Covid-19 tedavisi gördü.

ÇORUM’DA KASIM AYINDA 251 VE ARALIK’TA 275 KİŞİ KORONAVİRÜSTEN VEFAT ETTİ

Çorum koronavirüs tablosuna göre; Kasım ayında 251 kişi koronavirüs nedeniyle vefat ederken, Aralık ayında ise 275 kişi korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Aralık ayın da ülke genelinde alınan korona virüs tedbirleri Çorum’da da etkisini göstererek vefat sayılarında büyük düşüş yaşanmasını sağladığı. Çorum’da Covid-19 salgını nedeniyle Ocak ayında 64 kişi vefat etti. Alınan tedbirlerin etkisi gün geçerken artarken, bu olumlu etki Şubat ayına da yansındı. Şubat ayında Çorum’da 20 kişi Covid-19 nedeniyle vefat etti.

KADEMELİ VE YERİNDE NORMALLEŞME SÜRECİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

2 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından İçişleri Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği ‘kademeli ve yerinde normalleşme süreci’ genelgesi ile bazı kentlerde sokağa çıkma yasağı kaldırılmış ve normalleşme süreci başlatılmıştı.

Çorum’da azalan vakalar sonucu uygulanan kısıtlama ve yasaklarda da Çorum Valiliği tarafından kaldırılmıştı.

ÇORUM’DA MART AYINDA 32 KİŞİ VEFAT ETTİ

Normalleşme dönemi ile birlikte Çorum’da artış gösteren koronavirüs vaka oranları Mart ayı raporuna da yansıdı. Mart ayında Çorum’da koronavirüs tedavisi gören 32 kişi vefat etti.

Normalleşme süreci ile beraber açıklanmaya başlanan illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarında Çorum, 20 - 26 Şubat tarihleri arasında 28 iken, 26 Şubat - 5 Mart tarihleri arasında 44'ü gördü. 6 - 12 Mart tarihleri arasında 73 iken 13 - 19 Mart tarihleri arasında 138'e yükselmişti.

20 - 26 Mart haftasında illere göre 100 bin kişiye düşen Covid-19 vaka sayısının da Çorum'un koronavirüs vaka oranı 232.77'ye yükselirken, 27 Mart-2 Nisan arasında illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarına göre Çorum'un vaka oranı 322.56 fırladı.

Mart ayı raporuna göre 3-9 Nisan arasında Çorum’da 100 bin kişide vaka oranı 425,56 olarak açıklanırken, 10-16 Nisan arasında ise 475,55 olarak açıklandı.

Çorum'da 17-23 Nisan arasında açıklanan rakamlara göre vaka sayısı, her 100 bin kişide 467.25 olurken, bu hafta alınan tedbirler ve uygulanan denetimlerle vaka sayıları büyük bir düşüş göstererek, 24-30 Nisan arasında vaka oranı 315.02 geriledi.

NİSAN’DA VAKALAR VE VEFAT SAYILARI ARTTI

Çorum’da artış gösteren koronavirüs vaka oranları Nisan ayı raporuna da yansıdı. Mart ayında Çorum’da koronavirüs tedavisi gören 78 kişi vefat ederken, bugün itibari ile hastanelerde 185 kişi koronavirüs tedavisi görüyor.

KORONAVİRÜS HARİTASI KIZARDI

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs nedeniyle geliştirdiği Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında kısıtlamalar ve yasaklarla ile yeşil renkli alanlar artmaya başlamıştı.

Son dönemlerde vakaların azalma eğiliminde olduğu Çorum'da kontrollü normalleşme kapsamında vaka sayılarında artış yaşanarak, daha önce açık renkle gösterilen harita, tekrar kırmızı renkle gösterilmeye başlandı.

KORKULAN OLDU! TAM KAPANMAYA GEÇİLDİ

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 26 Nisan 2021 tarihli genelgeye göre, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde alınan kararlar doğrultusunda; halihazırda uygulanmakta olan kısmi kapanma tedbirlerine yeni önlemler eklenerek 29 Nisan’da tam kapanma dönemine geçildi. Tam kapanma kararları kapsamında hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’da başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’te bitecek şekilde tam zamanlı sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecektir.

ÇORUM’DA TOPLAM KORONAVİRÜS VAKASI 120 BİN

Çorum’da bir yıl içerisinde hastaneye 120 bin koronavirüs vakasından başvuru oldu. 12 bin hasta ise hastanede Covid-19 tedavisi gördü.

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bir yılda 120 bin Covid hastasının başvurduğu açıklandı.

Hitit Üniversitesi Erol Oçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mesut Sezikli aşı konusunda da halk çağrı yaptı.

Başhekim Prof. Dr. Mesut Sezikli bir yıl içinde acil serviste 120 bin Covid hastasına baktıklarını, 12 bin Covid hastasının ise hastanede yatarak tedavi gördüğünü açıkladı.

Sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılı sürece vurgu yapan Sezikli sağlıklı günlere bir an önce dönmek için aşı sırası gelen vatandaşları sağlık kuruluşlarına davet etti.

“BU SIKINTILI SÜRECİ EL BİRLİĞİ İLE AŞACAĞIZ”

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mesut Sezikli, Çorum Web TV’de canlı yayınlanan ‘İftara Doğru’ programının konuğu oldu. İl Müftü Yardımcısı Adnan Zeki Bıyık ile eski ramazanlara dair sohbet eden Başhekim Sezikli, pandemi süreciyle ilgili de açıklamalarda bulundu. “Bu sıkıntıyı ülke olarak çekiyoruz ancak el birliği ile aşacağız” diyen Sezikli sağlık çalışanlarının bu mücadelede en önde yer aldıklarını vurguladı.

Çorum’daki vakalarla ilgili de bilgiler paylaşan Başhekim Sezikli, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde bir yılda 120 bin Covid hastasına bakıldığını, 12 bin Covid hastasının ise hastanede yatarak tedavi gördüğünü açıkladı.

Sezikli Covid dışında acile gelen hasta sayısının ise 1 milyon 500 bin olduğunu bildirdi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YÜZDE 40’I VİRÜSE YAKALANDI”

Bu sürecin sağlık çalışanlarını da olumsuz etkilediğini ifade eden Başhekim Sezikli, hastanede çalışan 2 bin 800 personelin yüzde 40’ının Covid-19’a yakalandığını söyledi.

Sağlık çalışanlarının yüzde 90’ı ise aşılandı.

Sezikli’nin verdiği bilgiye göre; aşı konusunda vatandaşlara da çağrıda bulunan Sezikli, “Vakti gelen, sırası gelen bütün vatandaşlarımızı sağlık kuruluşlarına davet ediyoruz. Bu virüsten korunmak için aşı çok önemli. Hepimiz çok yorulduk, bir an önce eski günlerimize dönmek istiyoruz” dedi.