ÖZEL HABER: İLHAMİ TÜRKSAL

Edindiğimiz bilgilere göre; Burundan sprey şeklinde uygulanacak olan ve dünyanın ilk intranazal aşısı olacak olan Ahlatcı Holding bünyesinde geliştirilen yerli koronavirüs aşısının bütün çalışma ve geliştirmeleri yapılan protokol gereği, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Ahlatcı Holding ile geliştirilmeye devam edecek.

Koronavirüs salgınının başlamasının ardından yerli aşı çalışmalarına başlayan Ahlatcı Holding, Ankara’da ODTÜ Teknokent’te Nanografi Nano Teknoloji A.Ş. bünyesinde kurduğu ve ODTÜ, Hacettepe, Gazi ve Ankara Üniversitesi’nde görevli 40 kişilik uzman bir ekiple yerli aşı çalışmalarına başlamıştı.

Ahlatcı Holding tarafından geliştirilen yerli koronavirüs aşısının çalışmalarının tamamlanmasının ardından gerekli prosedürün uygulanması ve Faz çalışmalarının tamamlanması için Ahlatcı Holding çalışmalara Sağlık Bakanlığı ile devam edecek.

AHMET AHLATCI SÖZÜNÜ TUTTU! AŞININ TÜM GELİRİ DEVLETE BIRAKILACAK

Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, yerli aşı çalışmaları hakkında daha önce yaptığı açıklamalarda, ürettikleri yerli koronavirüs aşısının tüm gelirlerini devlete bırakacaklarını açıklamıştı.

Tamamen yerli ve milli olarak geliştirilen yerli koronavirüs aşısının gelirinin devlete ait olduğunu açıklayan Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, koronavirüs ile mücadelede hem bilimsel hem de finansal olarak ülkeye destek olmayı amaçladıklarını açıklamıştı.

AYDA 100 MİLYON DOZ ÜRETİLECEK

Aşının burundan sprey şekilde uygulanacağını belirten Ahmet Ahlatcı, ayda 100 milyon doz miktarında üretim kapasitesinin hazırlandığını söyledi.

FAHRETTİN KOCA: FAZ-1 ÇALIŞMALARINA BAŞLIYORUZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta içerisinde yapılan Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunurken, Ahlatcı Holding bünyesindeki Nanografi A.Ş. tarafından üretilen koronavirüs aşısını işaret ederek, burundan sprey şeklinde uygulanacak bu aşının, dünyanın ilk intranazal aşısı olacağını ve çok yakında Faz-1 çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Ankara’da, ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren, ODTÜ, Hacettepe, Gazi ve Ankara Üniversitesi’nden 40 bilim insanının AR-GE çalışmaları yaptığı Nanografi A.Ş. tarafından bulunan koronavirüs aşısını, Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, Şubat ayı başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tanıtmış, aşının isminin de Erdoğan tarafından belirleneceği duyurulmuştu.

Sağlık Bakanı Koca ise, bu konuda bilgi verirken şunları söyledi: “Şu gelişme de son derece dikkate değerdir. Aşıda yeni bir teknik söz konusudur. Bu teknikte, aşının burundan sprey olarak uygulanması amaçlanmaktadır. İntranazal Covit aşısı denilen bu aşının, çok yakında Faz-1 çalışmalarına başlanacaktır. Türk bilim insanlarının bu girişimi sonuçlanırsa, bu, dünyadaki ilk intranazal Covid aşısı olacaktır. Türk bilim insanlarının bu girişimi sonuçlanırsa, bu, dünyadaki ilk İntranazal Covid aşısı olacak. Üretim verimliliği son derece yüksek olan bu aşıdan sadece 1 tesiste, yılda 250 milyon doz üretilebilecek”

AŞININ İSMİNİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN KOYACAK

Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı ve Başkan Vekili Ahmet Emin Ahlatcı, Şubat ayı içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ziyaret ederek, yerli aşı hakkında bilgiler vermişlerdi.

Bir saat 15 dakika süren görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan deneme aşılarına başlanması konusunda olumlu görüş bildirirken, sağlık danışmanlarına da gereken prosedürün işletilmesi konusunda talimat vermişti. Ziyaret sırasında yerli aşının ismini de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından belirlenmesi talep edilirken, Erdoğan danışmanlarından isim konusunda çalışmalarını da istemişti.