Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bütün masrafların Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı tarafından karşılanan ve tüm gelirin devlete bırakılacağı İntranazal aşı için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) onayı beklediklerini belirterek, “Eğer onayımızı alırsak İnşallah Nisan ayında insanlı denemelere başlamış olacağız“ dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Ahlatcı Holding bünyesinden kurulan Nanografi firmasının Grafen Seri Üretim Tesisi Açılışı törenine katıldı.

Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı'nın da hazır bulunduğu törende Bakan Varank, konuşmasında Ahlatcı Holding’e bağlı Nanografi firmasının çatısı altında devam eden Türkiye’nin ilk intranazal yerli aşı geliştirme çalışmalarına değindi. Bakan Varank, intrazanal aşıların klasik aşılardan farklı olarak burundan sprey olarak uygulandığından da bahsetti. Bakan Varank ayrıca, Grafen maddesinin önemine ve açılışı yapılan tesisin Grafen’i seri şekilde üretmesinin önemine değindi.

SAĞLIK BAKANI KOCA: ‘VERİMLİLİĞİ SON DERECE YÜKSEK’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında yapılan basın açıklamasında İntrazanal aşıların önemine şu şekilde değinmişti:

“Aşıda yeni bir teknik söz konusudur. Bu yeni teknikte aşının burundan sprey olarak uygulanması amaçlanmaktadır. İntranazal Covid aşısı denilen bu aşının da çok yakında Faz 1 çalışmalarına başlanacak. Türk bilim insanlarının bu girişimi sonuçlanırsa, bu, dünyadaki ilk İntranazal Covid aşısı olacak. Üretim verimliliği son derece yüksek olan bu aşıdan sadece 1 tesiste, yılda 250 milyon doz üretilebilecek.”

“TÜRKİYE’NİN İLK İNTRANAZAL YERLİ AŞI GELİŞTİRME ÇALIŞMASI ŞU ANDA HIZLA DEVAM EDİYOR”

Nanografi firmasının çatısı altında faaliyet gösteren bilim insanları, klasik aşılardan farklı olarak burundan sprey olarak uygulanacak yenilikçi bir aşı türü geliştirdiklerini belirten Bakan Varank, “Üniversitelerin altyapı, bilimsel beceri ve akademik tecrübelerinin katkılarıyla Türkiye’nin ilk intranazal yerli aşı geliştirme çalışması şu anda hızla devam ediyor. Bu aşı mRNA ve inaktif aşı teknolojisinden farklı olarak protein temelli olarak tasarlandı. Burundan uygulanan aşı, virüsün insanları enfekte ettiği yolu takip ettiği için bu teknolojinin virüs ile daha etkin mücadele edeceği öngörülüyor” dedi.

“BU YENİ AŞI TÜRÜNÜN YIL İÇİNDE KULLANIMA SUNULMASINI HEDEFLİYORUZ”

Bakan Varank, Ahlatcı Holding bünyesinde Nanografi Nano Teknoloji A. Ş. tarafından geliştirilen İntranazal aşının türünün mutasyon durumunda çok hızlı bir şekilde yeniden modelleme ve salgının olası ilerleyen seyirlerinde Türkiye’nin elini güçlendirme potansiyeline sahip olduğunu açıklayarak, “Preklinik aşamaları başarıyla tamamlanan ilk intranazal yerli aşı adayımız için çok kısa bir süre sonra Faz-1 insan denemelerine başlanacak. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) onayı bekliyoruz. Eğer onayımızı alırsak inşallah nisan ayında insanlı denemelere başlamış olacağız. Tüm klinik aşamaların hızlıca başarıyla tamamlanmasından durumunda bu yeni aşı türünün yıl içinde kullanıma sunulmasını da hedefliyoruz” şeklinde konuştu.