19 Ekim Muhtarlar Günü münasebetiyle Anitta Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Oğuzhan Kaya ve Erol Kavuncu, CHP Milletvekili Tufan Köse, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, AK Parti İl Başkanı Av. Yusuf Ahlatcı, CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, MHP İl Başkanı Agah Karapıçak, İYİ Parti İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, İl Emniyet Müdürü Mehmet Gülser, İl Jandarma Komutanı Albay İlhan Uzunoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mahalle ve köy muhtarları katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz’ ifadesinin karşılığı burada. Tüm vekillerimiz, tüm siyasi partilerimiz, tüm muhtarlarımız, gönlü bu topraklar için atan herkes burada. Çok güzel bir tablo” dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan CHP Milletvekili Av. Tufan Köse, partisinin muhtarlar için verdiği vaatlerden bahsetti.

“DEVLET İLE MİLLET ARASINDA KÖPRÜ KURUYORSUNUZ”

AK Parti Milletvekili Erol Kavuncu da “Demokrasi kültürümüzde muhtarlık kurumu yönetim sistemimizin ilk basamağıdır. 19 Ekim 1829’dan bugüne tam 192 yıllık bir siyasi tecrübeye sahip olan muhtarlarımız, vatanımızın her bir karışına hizmetlerin oluşturulması için milletle devletle arasında bağ kurmak, köprü kurmak gibi onurlu bir görevi yapıyor” ifadelerini kullandı.

“MUHTAR SEÇİLMEK ZOR İŞ”

Daha sonra konuşan AK Parti Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Av. Oğuzhan Kaya ise muhtar seçilmenin zor bir iş olduğunu vurgulayarak, “Biz siyaseten aday oluyoruz. Ama sizler şahıslarınızdan oy alıyorsunuz. Muhtara oy verenler AK Parti için CHP için veya MHP için oy vermiyor, şahsı için oy veriyor. Muhtar seçilmek zor bir iş. Muhtar seçilen ağabeylerimiz zor bir işi başarıyorlar” diye konuştu.

“MUHTARLAR BİZİM ELİMİZ, GÖZÜMÜZ, AYAĞIMIZ, İLHAM KAYNAĞIMIZ”

AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan ise; “Muhtarlarımızı üzen beni de üzer, muhtarlarımızı memnun eden beni de memnun eder” ifadesini kullandı.

Ceylan, “Muhtarların en büyük sıkıntılarından biri olan SGK primlerinin devletimiz tarafından ödenmesine imkan sağladık.

Muhtarların önemli bir sıkıntısı olan silah ruhsat harçlarına da muafiyet getirdik. Bunları biz yaptık. Kimse kalkıp da muhtarlarımız üzerinden spekülasyon yapmasın. Ne söz verdiysek, hepsini yerine getirdik. Biz biliyorduk ki, bizim elimiz, gözümüz, ayağımız sizsiniz.

Muhtarlarımıza ve mahallelerimize olan hizmetlerimizi artırarak sürdüreceğiz.

Biz siyasete başladığımız günden beri her işimizi milletimizle istişare ederek yürüttük, bugün de tüm kritik hususlarda önce milletimizin ne istediğine, ne beklediğine, ne talep ettiğine bakıyor, ona göre hareket ediyoruz. Mahallelerinin sözcüsü, temsilcisi, ortak aklı ve vicdanı olarak gördüğümüz muhtarlarımızla her fırsatta birlikte olmaya işte bunun için önem veriyoruz.

Sizlerden aldığımız ilhamla, sizlerden aldığımız sinyalle, sizlerden aldığımız moralle ülkemizin meselelerinin çözümü için gece-gündüz çalışıyoruz.

Değerli muhtarlarımızın vatandaşlarımıza hizmet noktasında bizlere ulaştıracakları ihtiyaç ve beklentileri önemsiyor, vatandaşlarımıza sunulan kamu hizmetlerinin etkin, verimli, aksamadan, birlikte hareket ederek, uyum ve işbirliği içerisinde yürütülmesine büyük özen gösteriyoruz.

Demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarından olan Çorum merkez, ilçe ve köylerimizde birlikte mesai yaptığımız kıymetli muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Gününü” en kalbi duygularımla kutluyor, çalışmalarında kolaylıklar, başarılar ve esenlikler diliyorum” şeklinde konuştu.

“MUHTARLIKLARIMIZ EN KÖKLÜ TEŞKİLATIN MENSUPLARIDIR”

Son konuşmayı Çorum Valisi Mustafa Çiftçi yaptı. Muhtarların tarihi ve köklü bir teşkilatın mensupları olduğunu belirten Vali Mustafa Çiftçi, ilk muhtarlık teşkilatının Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1829 yılında İstanbul’da kadılıklara bağlı oluşturulduğunu, ilk muhtarlıkların atama ile göreve gelerek kadılara bağlı görev yaptığını söyledi.

1833 yılında Kastamonu’ya bağlı Taşköprü’de ilk muhtarlık teşkilatının oluşturulduğunu hatırlatan Vali Çiftçi, “Ardından Osmanlının tüm vilayetlerinde muhtarlık teşkilatı oluşturuluyor. Bizim ilk seçimlerimiz mahalli seçimlerdir. Taşra teşkilatında muhtarları belirlemek için ilk Mahalli İdareler Seçimleri yapılıyor. Demokrasi tecrübemiz genel seçimlerden ziyade mahalli seçimlerle başlıyor. Dolaysıyla muhtarlarımız, muhtarlıklarımız en köklü teşkilatın mensuplarıdır. Bugün gelinen noktada muhtarlarımız devlet ile vatandaş arasında köprü görevi görüyor. Vatandaşların taleplerini kamu kurumlarına iletiyorlar. Vatandaşın derdi sıkıntısı olduğunda ilk önce muhtarlarımızı buluyor” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılara yemek ikram edildi.