İlk olayın Uygurların 26 Haziran’da Guangdong eyaletindeki bir oyuncak fabrikasında meydana geldiğini ifade eden Mutlu, bu olayda 2 Uygur Türk’ünün katledildiğini hatırlattı.

Bu yaşanan olayın üzerine 5 Temmuz günü Uygurlu Müslümanlara yönelik baskıya, ayrımcılığa, fabrikalarda zorla çalıştırılmalara, faili meçhullere ve katliama sessiz kalmayan üniversite öğrencileri tarafından Urumçi’de barışçıl protesto gösterisi düzenlendiğini kaydeden Emrah Mutlu, “Ancak barışçıl eylemleri otoriteye başkaldırı ve isyan olarak değerlendiren Çin Komünist Partisi ve hükümet güçleri gösterilere çok sert müdahalede bulundu ve 3 gün boyunca katliam yaptı. Katliam öncesinde uluslararası medya temsilcileri kentten çıkarıldı. İnternet ağının da kesilmesi ile Urumçi’nin dünya ile bağı kesildi” dedi.

Urumçi katliamı olarak tarihe geçen bu kanlı olayda binlerce Doğu Türkistanlı Müslümanın şehit edildiğini dile getiren Mutlu, “Tutuklanan gençlerimiz kendilerine savunma hakkı dahi tanınmadan Çin mahkemeleri tarafından sözde yargılanarak gruplar halinde seri bir şekilde idam edildiler. Urumçi katliamında kaybolanları, aileleri sormak için gittiklerinde emniyet güçleri tarafından tehdit edildiler. Yakınlarının akıbetini bilmek isteyen insanların eşlerinin, oğullarının ve kızlarının durumunu sormalarına izin dahi vermediler” diye konuştu.

Urumçi Katliamı’nın 12. yıl dönümünde bugün hala Doğu Türkistan’daki hak ve hukuk ihlallerinin artarak devam ettiğini ifade eden Emrah Mutlu, “Doğu Türkistan’da başta yaşam hakkına yönelik ihlaller olmak üzere mahkumlar üzerinden organ ticareti, gösteri ve toplanma hakkında dair ihlaller, basın ve ifade özgürlüğü alanındaki sınırlamalar, zorunlu iş göçü ile sosyal ve kültürel alanda yaşanan baskıların yanında sözde eğitim kamplarında terbiye etmek; kızları Çinlilerle evlenmeye zorlamak, kadınları kısırlaştırmak, sanatçı ve bilim adamlarını hapislere doldurmak gibi insanlık dışı muameleler ile sindirmeye çalışmaktadırlar.

Doğu Türkistan’da 1950li yıllarda % 4 olan Çinli oranın günümüzde % 50 seviyesine ulaştığını biliyoruz. Kızıl Çin şuan hala Doğu Türkistan’da her gün yeni operasyonlar ve katliamlar gerçekleştirmekte, uygulamalarına karşı çıkanları idam cezasına çarptırmaktadır. Her yıl 6.000’den fazla idam cezası verilmektedir. Çin’deki idamların % 80’i ise Doğu Türkistan’da gerçekleşmektedir.

Başta Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener olmak üzere Başkanlık Divanımız ve İYİ Parti Teşkilatları olarak bizler; Doğu Türkistan Türklüğünün korunması, varlığının devamı ve topraklarının bekası için bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz.

Türkiye Cumhuriyeti başta olmak üzere bütün Türk devlerini, İslam Alemini ve dünyayı bu yaşanan insanlık dramına karşı gerekli adımları atmaya, Çin’e karşı gerekli diplomatik girişimleri uygulama davet ediyoruz.

İYİ Parti olarak Urumçi Katliamı’nın 12. yıl dönümünde şehitlerimizi rahmet ile anıyoruz. Bir kez daha uluslararası kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyor, Birleşmiş Milletler’i bu şiddete son vermek için zaman geçirmeden gerekeni yapmaya davet ediyoruz.

Yaşasın Doğu Türkistan!” ” ifadelerini kullandı.