Onan, “Her hangi bir sebeple gününde ödenmeyen ve belirli bir günü geçen internet hizmetlerine ait faturalara ilk kısıtlamadan sonra 40 TL hizmet kapama bedeli yansıtılacağına dair mesajlar gönderilmektedir. Benzer bir durum da, elektrik faturaları için kapatma ve açma bedeli olarak da faturalara yansıtılmaktadır. Her iki durumda da, kısıtlama, kapatma ve açma bedelleri hukuksuz olduğu kadar, vatandaşın ödeme gücünü zorlayacak rakamlardır. Bahsi geçen ücretler,24 Ocak 2015 tarih 29246 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği’ne göre hukuksuzdur. 28 Ekim 2017 tarih ve 30224 sayılı Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği’nin, Hizmetin kısıtlanması ve durdurulması başlıklı 17/1 maddesi tüketici haklarına karşı tek taraflı ve müzakere edilmeden servis ve hizmet sağlayan firmaları koruyan zorunlu bir şart olarak tarafımızdan değerlendirilmektedir. Bu maddenin iptali için idari yargıya başvuru yapılarak, tüketicinin korunmasına yönelik adımlar atılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Bedii Onan, “Aynı durumda elektrik abonelerinden kapama açma ücreti altında ilave ücret alınmaktadır. Elektrik temel bir ihtiyaç olduğu için kesilmesi doğru değildir. Kesme ihbarnamesi tüketiciye gönderilmeden, kesme işlemine gidilmesi ve açma-kapama ücretinin tüketiciden istenmesi elektrik idaresi için ek gelir anlamına gelmektedir. Kaldı ki, fiilen de kesme-bağlama işlemi yapılmıyor. Tüketiciler ödedikleri ücretin iadesini Tüketici hakem heyetine başvurarak paralarını geri alınabilir,bu sebeple de resmi müracaat ile ödedikleri ücretin iadesini istemeleri gerekmektedir. Kapama ve açma ve ya hizmet kısıtlaması ve kapama adı altında tanımlanarak bu kapsamda alınan ücretlerin Türk Borçlar Kanunu’nun ‘sebepsiz zenginleşmenin’ açıklandığı 77- 82’nci maddelerine de aykırıdır. Yasa, yönetmelik ve sözleşmelerde olmayan herhangi bir ücretin tüketiciden talep edilmesini ve tahsil edilmesi ‘hukuka aykırı’ bir durumdur.

Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat edilmesi durumunda alınan ücretlerin tüketiciye iadesi lehine bir durum olarak gerçekleşmektedir. Bu çerçevede bu tür haksız ödemelere maruz kalan tüketicilerin haklarını aramalarını gerektiğini dile getiriyoruz. Zafer Partisi olarak, tekelleşme ve tröstleşmenin halkın zararına sebep olacak şekilde ücretler tahsil ederek,halkın cebinden elini çekmesini ve hakkı olan ücreti alması gerektiğini,kanun koyucuların halkın menfaatine olan düzenlemeler yapması gerektiğini ifade ediyoruz” dedi.