Zafer Partisi Çorum İl Başkanı Bedii Onan, “Hissedilen ve görülen enflasyon, TÜİK’in açıkladığı enflasyondan daha çok fazladır.Yüksek enflasyon,düşük ve orta gelirli vatandaşlarımızı en temel beslenme ihtiyaçlarını bile satın almaktan alıkoymaktadır. Doğal gaz ve elektrik giderlerine yapılan harcamalar da arkasından gelmektedir.Bu karşın,ücretler yerinde saymaktadır..Varlıklı kesimin dışında tüm vatandaşlar,yaşam tarzından fedakarlık yapmaya başlamıştır.Okulların açılmasıyla,ailelerin harcama kalemleri ve giderleri bütçeleri daha da açık hale getirmiştir.

Pandemi süreci ve sığınmacı / göçmenlerin yükü sebebiyle, vatandaş kiralık ev arıyor ve bulamıyor.Ev sahipleri artan kira artışları ile birlikte,kiracılarından kiraların yükseltilmesi talebinde bulunuyorlar.Genç işsizlik başta olmak üzere işsizlik sorunu bir türlü çözülemiyor.Kışın gelmesi ile birlikte,turizm sektörünün de kapanması,issizlik rakamlarını daha da yukarı taşıyacaktır” açıklamasında bulundu.

“İlaç, lokanta, hizmet sektöründe fiyatlar ciddi oranlarda yükselmiştir. Önümüzdeki aylarda petrol fiyatlarının 90 dolar seviyesini görmesi dünya piyasalarındaki diğer muhtemel beklentilerdendir” diyen Bedii Onan, “Dünyadaki artan doğal gaz fiyatlarının iç piyasaya yansıması ve döviz fiyatlarının artışı, pek çok aile bakımından doğal gaz kullanımını kısıtlayacaktır.

sahibi vatandaşlarımız, ekonomik göstergeleri inandırıcı bulmadığından, parasını güvenli liman olarak gördüğü yabancı paralara çevirmektedir. Döviz cinsi mevduat oranı % 53 lere ulaşmıştır. Ekonominin genel görünümüne bakılırsa, dünya genelinden gelecek dış şoklara dayanacak durumda değildir.

Tarımsal üretimin pahalanması sebebiyle çiftçiler üretimden vazgeçmektedir. İhtiyaç olan vatandaşın gıda ihtiyacı ithalat vasıtasıyla karşılanmaktadır. Mutlak suretle tarım ve hayvancılıkta yeniden üretimi teşvik edecek tedbirler acilen alınmalı ve çiftçi ve üreticinin toprağına geri dönülmesi sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Onan açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

Bir hafta önce ülkemizin risk primi olan CDS ler 360 puanda iken, faiz indirimi ile birlikte bu rakam 415 ler seviyesine çıkmıştır. Bir yıllık swap faizleri % 19 iken bugün bu rakam, % 20,55 lere yükselmiştir. kullanılan ticari kredi miktarlarında daralma gözlenmektedir. On yıllık Eurobondlar da borçlanma maliyeti,% 5 lerden % 6 lara çıkmıştır.Şu ortamda zamansız faiz indirimleri döviz fiyatlarını birkaç gün içinde 8.87 lira seviyesine çıkarmıştır.Bu rakamlar dövizde yükselişin devamını göstermekte,dövizin yükselişi de tüm ürünlerde enflasyonu tetiklemesi muhtemeldir.

Bankalardan kredi çeken çiftçi, esnaf,emekli ve diğer vatandaşların kış mevsimi ile birlikte ödemeleri aksatması ihtimal bir öngörüdür. Öğrencilerin yurt ve barınma sorunu da ülkenin yeni gündemi olmuştur. Öğrenciler yurt bulmak için çalmadık kapı bırakmıyor ve kalacak mekan bulamayanlar,mecburen okullarda eğitim sürecini durdurma niyetlerinden bahsetmektedirler.Yurt ve barınma sorununa çözüm bulmak,gençliğin ve geleceğimiz açısından elzemdir.

Artan gıda fiyat artışlarını beş markete yüklemek, gıda fiyatlarını düşürmek için bir hamle değildir.Yerli üretim,girdi fiyatları sübvanse edilerek teşvik edilerek arz yoğunluğu sağlanmalı,fiyatları halkın satın alabileceği seviyeye çekilmelidir.

Çözüm olarak, önümüzdeki kış mevsiminin dar ve orta gelir grubunun rahat geçirebilmesi için bu durumdaki vatandaşlara ve küçük esnaf ve sanatkara hazineden kış mevsimi boyunca asgari bin liradan az olmamak kaydıyla ekonomik nakit yardım yapılmalıdır.”