Vargeloğlu ”Afet üstüne afet yaşadığımız bugünlerde Kastamonu, Bartın, Sinop, Samsun ve Karabük’te meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Can kayıplarının artmamasını temenni ediyor, bölgedeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Yanlarında olmak amacıyla Genel Merkezimiz DEVA Partimizin bölgedeki teşkilatlarını alarma geçirdi. Partimizde, bu zor gününde vatandaşlarımızın yaralarının sarılmasına yardımcı olmaktadır ve olmaya devam edecektir” dedi.

“Göç Meselesine Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı Çerçevesinde Bakamayız”

Orhan Vargeloğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

Deva Partisi olarak biz, göç meselesine asla ve asla ırkçılık, yabancı düşmanlığı çerçevesinde görmeyiz. Uluslararası hukuk ve insani reflekslerin ön planda olması gereken bir konu olarak görürüz. En önemlisi ise kendi vatandaşlarımızın çıkarları açısından bakarız.

Ülkelerine geri dönecekleri bir zemini hazırlamak tabii ki hükûmetin aslî görevi olmalıdır.

Şu anda Türkiye’nin bir Suriye stratejisi yok. Suriye’ye barış nasıl gelecek, Suriyelilerin tekrar Suriye’de rahat yaşayacağı bir ortam nasıl sağlanacak? Türkiye’yi yöneten ortakların hiçbir fikri yok. Bu insanların ülkemizde yaşadığı dönemde de onları mümkün olduğunca topluma uyumuyla ilgili özel programlar lazım ama nerde!

Entegrasyon Çok Önemli

Türkiye’ye gelen Suriyelilerin önemli kısmı iç savaşın çıktığı dönemde gelmeye başladı.

O dönemlerde bu işin sorumluları kim?

Türkiye'nin en önemli sorunu Suriye’yle ilgili strateji eksikliğidir. Bu konuyla ilgili kısa, orta ve uzun vadeli bir stratejimiz yok.

Maalesef her şey ayak üstü ve anlık kararlar ile alınıyor.

Son haftalarda sayıları 10 binleri geçen Afgan vatandaşların Türkiye’ye girdiğini görüyoruz. Sayın Erdoğan ile Biden'ın yaptığı NATO Zirvesi’nin marjında yaptığı görüşmenin sonuçları olarak bunları yaşıyoruz. Türkiye'nin Afganistan’da Kabil Havaalanını korumasının bizim millî çıkarlarımız açısından ne faydası olacak? Hükûmetin izah etmesi lazım. Havaalanını korumakla ilgili millî çıkarımızı çıkıp açıklamalıdır.

İlk İş Göçün Kayıt Altına Alınmasıdır

İktidar göç ile ilgili acil önlem almak zorundadır. Günümüzün en önemli insanlık dramlarından biri olan göç sorununu kendi bireysel çıkarlarının bir enstrümanı haline getiren iktidarın yapacağı ilk iş, göçün kayıt altına alınmasıdır. Ülkemizdeki mevcut göçmen sayısı tam olarak bilinmemektedir.