Çorum'da 34. Ahilik Haftası Töreni Hürriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Törende konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi Çorum Milletvekili Tufan Köse, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’a konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk'ü anmadığı için tepki gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Çorum Milletvekili Tufan Köse, “ Bu vatanı bize yapan 1071’ de Alparslan dır. İstanbul’u fetheden Fatihlerdir ama ‘Ya İstiklal ya ölüm’ diyen, ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh Misak-ı Milli sınırları içerisindeki tüm Anadolu’dur’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te vardır bu topraklarda yetişmiş. Toplumsal birliğimizin ve dayanışmamızın devamı için Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmadan bir törenin yapılmasını doğru bulmuyorum. Sayın Belediye Başkanımın da anmamasını tasvip etmiyorum. Buradan da bunu yüzüne söylemekten bir behis duymuyorum” dedi.

Konuşmasında mecliste bekleyen perakende yasasının çıkmamış olması ve zincir marketler ve AVM’ler yüzünden esnafların sıkıntı çektiğine değinen Tufan Köse,” Toplumumuzun çimentosu olan esnaflarımızı bu zor durumdan kurtulası için gereken tüm çabaların hayata geçirilmesini diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Köse, “Anadolumuz büyük değerlere ev sahipliği yaptı. Ahilik Kültürü 800 yıl önce toplumun daha iyiye, daha güzele ulaşma çabasının müthiş bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. Anadolu’nun orta yerinde toplumsal adalet ve birliğin gelişmesi için mücadele veren Ahi Evran Veli’nin önderliğinde gelişen Ahilik Teşkilatı başta esnaf olmak üzere toplumun bütün kesimlerine Hak’tan ve doğrudan yana durmayı öğretmiştir. Hacı Bektaş-ı Veli, Aşık Paşa ve Yunus Emre gibi dönemin bilge şahsiyetleriyle birlikte Anadolu’nun aydınlanmasına öncülük eden Ahi Evran üyeliği toplumsal birliğin sağlanması için farklı bir bakış açısı geliştirmiş. Kooperatifçilik gibi kurumlarla toplumsal yaşam içerisinde birlikte üretmenin adaletli bölüşmenin ve dayanışma kültünün gelişmesine katkı sağlamıştır. Ahiler alınteri ve emeğe saygılı, dürüst, yiğit, paylaşımcı ve cömert kişilikleriyle kendilerinden sonraki kuşaklara örnek olmuş geçmişten geleceğe ve yerelden evrensele bir kültür köprüsü oluşturmuşlardır. Bu sistem bizim için hala önemini korumaktadır. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında millete seslenen Mustafa Kemal Atatürk, Ahilik Felsefesi içinde de yer alan daha çok çalışıp daha çok üretmek anlayışından yola çıkarak ‘Bir tek şeye ihtiyacınız var, çalışkan olmak’ sözünü söylemiştir. Çalışkan, üretken, dürüst ve adaletli olacağız” açıklamalarında bulundu.