Başkent'te sabah saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış sonrası saat 11.30 sıralarında gök gürültüsü ve şimşek çakması ardından TBMM bahçesindeki çınar ağacına yıldırım düştü.

TBMM kampüsü içinde iktidar kulisi karşısındaki ağaca isabet eden yıldırım, çevrede paniğe neden oldu. Bu yıl bakıma alınan tarihi ağaç, yıldırım isabet etmesi sonucu ortadan ikiye ayrıldı.

Yaşanılan olayın ardından CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a yazılı olarak cevaplaması için şu soruları sordu;

‘Türkiye Büyük Millet Meclisi bahçesine, 22 Mart 2021 tarihinde yıldırım düşmüş, olay anında kimsenin olmaması büyük bir faciayı önlemiştir. Yıldırımın düştüğü yer,  Meclis’e ziyarete gelen vatandaşların, milletvekillerinin ve TBMM çalışanlarının yoğun olarak kullandıkları  bir  alan olarak bilinmektedir. 

Meydana gelen talihsiz olay, yüzlerce insanın ziyaret ettiği Meclis gibi bir kurumda, bu tür olaylar karşısında ne gibi önlemler alındığı sorusunu akıllara getirmiştir. Bunların en başında gelen soruda, TBMM kampüsünde bir paratoner sisteminin olup olmadığıdır. 

Bu bağlamda;

1. TBMM kampüsü içerisinde tarihi ağaca isabet eden yıldırım, herkesi korkutmuş ve düşen alanda kimsenin olmaması  büyük bir facianın önüne geçmiştir.  Her gün yüzlerce kişinin kullandığı başta vatandaşlarımız olmak üzere, TBMM çalışanları ve milletvekillerinin kullandığı, trafiğin yoğun olduğu kampüs içerisinde, bu tür olayların önüne geçmek, gerekli tedbirleri almak adına bir paratoner sistemi var mıdır? 

2. TBMM kampüsü içerisinde paratoner sistemi var ise çalışmakta mıdır? Yıllık bakımları yapılmakta mıdır?’