1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle bir açıklama yapan CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, küresel çapta bir pandemi ile karşı karşıya olduğumuz bugünlerde kanserli hastaların morallerini yüksek tutmalarını ve sosyal mesafeye azami derecede dikkat etmelerini önerdi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın yıllar önce hasta yatağında söylediği;

"Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi,

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" şeklindeki mısrasını hatırlatan Tahtasız, “Evet devlet muteberdir ama sağlık yoksa devletin bir anlamı yoktur. "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ifadesi de benzer bir inanışı dile getirir. Devletin sağlık sektöründeki düzenleyici rolü büyük önem taşımaktadır” dedi.

Koronavirüs salgınının kanserden daha da tehlikeli bir duruma geldiğinin altını çizen Tahtasız, “her şeyin temeli sağlıktır. Sağlığımızı olumsuz etkileyen faktörler konusunda bilinçlenmeye, farkındalık oluşturmaya, toplumsal birliktelik sağlamaya ihtiyacımız var. Devletimizin sağlığa, insana, eğitime, bilime daha fazla önem vermesi ve yatırım yapması gerektiğini acı deneyimlerle bir kez daha gördük” diye konuştu.

İnsan sağlığının her şeyden önce geldiğinin tüm insanlık alemi olarak idrak edildiğine dikkati çeken Tahtasız, “Bu zor günler elbette ki geçecektir. Yaşadığımız bu sıkıntılı dönem inanıyorum ki sağlık konusunda genel anlamda bir bilinçlenmeye vesile olacaktır. Kanserle Savaş Haftasını da bu sene sınırlı bir şekilde, hastalarımızdan uzak bir şekilde kutlamak zorunda kalıyoruz. Bir araya gelemesek de hastalarımızın bu zorlu mücadelelerinde yalnız olmadıklarını, sosyal mesafeyi korurken gönül mesafelerini kaldırmadığımızı bilmelerini isteriz" ifadesini kullandı.

Tahtasız, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Gelişen teknoloji sayesinde, çağımızın en ölümcül hastalıklarından biri olan kanser hastalığının tanı ve tedavisinde ilerlemeler kaydedilse de, maalesef bu hastalık dünyada ve Türkiye’de hala can almaya devam etmektedir. Bu noktada erken tanının önemine bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz.

Kanserin yaşam alışkanlıkları ve kötü beslenmeyle doğrudan ilişkili olduğu da unutulmamalıdır. Dengeli beslenerek, spor yaparak ve zararlı alışkanlıklardan uzak durarak kansere sebep olan etkenlerden kaçınmak, kanserli hücreler hiç oluşmadan tedbir almak oldukça önemlidir.

Kanserden değil, geç kalmaktan korkmamız gereken bir dönemi yaşıyoruz.

Kanser Haftası’nın kansere karşı mücadele veren hastalarımız için moral ve umut vesilesi olmasını, toplumsal bilinci, erken tanı imkânlarını artırmasını temenni ediyorum."