Deva Partisi Çorum İl Başkanı Orhan Vargeloğlu, 'Devletimiz, doludan zarar gören çiftçilerimizin ayağına gitmeli ve yaralarını sarmalıdır' dedi ve açıklamalarını şöyle sürdürdü;

Çorum genelinde yaşanan aşırı dolu yağışı nedeniyle ekili arazilerimiz büyük zarar görmüştür. Çiftçi vatandaşlarımız çok zor durumda kalmıştır. Binlerce dekar arpa, buğday, soğan, şekerpancarı, ayçiçeği ve mısır tarlaları doludan etkilenmiştir. Hasat zamanı gelen ve henüz biçilmeyen arpalar biçmeye gerek kalmayacak şekilde yüzde yüz oranında sapları kırılmıştır. Başak tutan buğday saplarında kelle kalmamıştır. Soğanlar yerle bir olmuş, şeker pancarı ve mısır yaprakları iyice parçalanmıştır. Kuraklık nedeniyle rekoltede sıkıntı yaşayan üreticiler çok zor duruma düşmüştür. Geçen yıl ürünlerini maliyet fiyatına satan üreticiler bu seneki mahsulle borçlarını ödemeyi planlarken bu defa da kuraklık ve son günlerde yağan dolu onları perişan etmiştir.

Çiftçilikte üretim zordur, emek ve alın teri ister. Mazot, gübre, ilaç gibi girdileri pahalıdır buna rağmen her zorluğa katlanır, borçlanır, hasat sonrası ödemelerini yapar. Ayakta durmaya çalışır, her yıl umudunu bir sonraki yıla bağlar. Bu sıkıntılar içerisinde köyler boşalıyor, gençler şehre geliyor. Çiftçilikten geçimini sağlayabilse şehir hayatının bilinen sıkıntıları içine niye gelsin. Hükümetin, tarım politikası yanlış değil böyle bir politikası yok.

Çiftçi kendi halinde, kendi canı başı derdinde. Üretimin peşinde. Daha fazla üretmenin uğraşında. Bu nedenle ülkesi için üretim yapan bu çalışkan insanlarımıza destek olmak zorundayız. Bunlar stratejik ürünler yetiştirerek ülkemize ve milletimize hizmet ediyorlar. Onlara destek olmak bugün değilse ne zamandır. Bu, siyasi bir duruş değil sosyal devletin vatandaşına yapması gereken zorunlu bir yükümlülüğüdür. Herkes sorumluluğunun gereğini yapmalıdır. Bu nedenle doludan zarar gören vatandaşlarımıza devlet adına yetkililer büyüklük göstermeli, ziyaretler yaparak geçmiş olsun dileklerini iletmeli ve onların yaralarını sarmak için derhal harekete geçmelidir.

Doludan zarar gören çiftçi kardeşlerimize Deva Partisi il Yönetimi olarak yürekten geçmiş olsun diyoruz. Mahsulün sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın derhal hasat tespit çalışmalarına başlanmasını ve belirlenecek zayiatın en kısa zamanda ödenmesini istiyoruz. Zarar gören araziler sürülmeden bu tespit en kısa zamanda yapılmalıdır. Vatandaşımız tarlasını sürdükten sonra zarar tespitine gitmek ona yapılacak en büyük hakarettir. Zorda kaldıkları bu günlerde devletin tüm imkanlarıyla vatandaşımızın ayağına gitmesini, onların yaralarını sarmasını bekliyoruz. Ülkesi ve milleti adına bin bir zorlukla üretim yapan bu samimi, alçakgönüllü ve çalışkan insanlarımızın üzülmelerine duyarsız kalınmamasını istiyoruz. Zarar gören çiftçilerimizin her birine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, ülkesi ve milleti adına üretim yapan her kim varsa başımızın tacı olduğunu, ülkemizin kalkınması ve milletimizin huzurlu yaşaması için üretim, üretim, üretim diyoruz. Üretim yapan herkes için devlet imkanlarının da sonuna kadar açık kalmasını istiyoruz dedi.