Çorum halkı adına başta Belediye, Valilik ve diğer kurumlarda taleplerde bulunan Tuncay Yılmaz, “Göstermelik hareketler toplumsal sıkıntıya çözüm değildir. Bugün reklam ya da siyaset yapma günü değildir” dedi.
Yılmaz, salgın hastalık geçene kadar vatandaşa gereken her konuda destek olunması gerektiğini altını çizerek, acil olmayan tüm ihalelerin iptal edilmesini, torpilli işe alımların son bulmasını, elektrik, doğalgaz başta olmak üzere tüm faturaların ötelenmesini, maske ve dezenfektan temin edilmesini istedi.
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammedin "Komşusu açken tok yatan bizden değildir" sözünü hatırlatan Yılmaz, Suriyelilere sağlanan imkanların şimdi de kendi vatandaşımıza sağlanmasını istedi.
Yılmaz’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:
“Değerli Çorumlu hemşehrilerimiz, burada yazdığımız hiçbir cümle siyasi rant için yazılmamıştır. İfade ettiğimiz her madde CHP Belediye Meclis Grubu olarak toplumsal gerçekleri dile getirme ve vatandaşımızın yaşadığı, yaşayacağı sıkıntıları en az hasarla atlatması adına tamamen gerçekçi öneriler ve çözümler ortaya koyma amaçlıdır.
Vatandaş olarak Çorum Belediyesi gibi güçlü bir kurumdan halk olarak bazı beklentilerimiz vardır.

"REKLAMIN, SİYASETİN SIRASI DEĞİL"
Esnafımızın, asgari ücretle çalışan hemşehrilerimizin, günlük yevmiye ile çalışan kardeşlerimizin, işsiz kalan insanlarımızın daha fazlasına ihtiyacı var. Göstermelik hareketler toplumsal sıkıntıya çözüm değildir. Bugün reklam yada siyaset yapma günü değildir. Toplumdan CHP meclis grubu dahil siyasilere çok fazla şikayet geliyor. İnsanlar evlerinde kalıyor fakat geçim sıkıntısı had safhada.

"EVDE KAL, DUA ET, KOLANYA SÜR"
Suriye'ye yardım konusundaki hassasiyetin vatandaşımız konusunda uygulanmadığını görüyoruz. Suriye’den gelenlere 40 milyar dolar harcayan bir devlet kendi vatandaşına 2 ay bakmak zorundadır. İdlib konusunda bir vakfa ait yardım kampanyasına resmi kurumların logolarının konulduğunu gördük. Ama şuan görüyoruz ki Türk insanına sadece evde kal demekle, dua tavsiyesinde bulunmakla, kolonya nasihatiyle avutulmaya çalışılıyor. Evinde hiçbir gelir olmadan oturan insanlar var. Günlük yevmiyeci olarak çalışmak zorunda olan insanlarımız zor durumda. Esnafımızın çok zor durumda. Toplumsal bir buhran oluşmaması için tüm kurumlarımızla vatandaşımıza sahip çıkmamız gerekiyor.

“TÜM ZAMLAR DURDURULSUN, FATURALAR İÇİN KOLAYLIK TANINSIN”
- Öncelikli olarak acilen Suriyeliler için oluşturulan yardım kampanyaları gibi bir organizasyon kendi vatandaşımız için düzenlenmeli. Bu kampanya ve vatandaşa yapılacak yardımların belirlenmesi için tüm kurumların yöneticileri, siyasi parti temsilcilerinin yer alacağı dayanışma platformu oluşturulmalıdır. Pandemi süreci atlatılana kadar bu platform görevini yapmalıdır.
- Belediye Meclisince ihtiyaç sahiplerinin elektrik ve doğalgaz faturalarının ödenmesi için alınan kararın kapsamı genişletilmelidir. Bu kapsam içerisine alt gelir grubu, günlük yevmiye ile çalışanlar, küçük esnaf ve asgari ücretle bir yerde çalışıp bu süreçte işsiz kalan hemşehrilerimizde dahil edilmelidir.
- Tüm esnafımızın İlan Reklam Vergileri 2020 yılı sonuna kadar alınmamalıdır.
- Alt gelir grubu vatandaşlarımıza, günlük yevmiyeli çalışan kardeşlerimize, esnafımıza ve asgari ücretle çalışan vatandaşlarımıza bu süreç atlatılana kadar faturalandırma yapılmamalıdır.
- Belediye Meclisi olarak haziran ayında suya yapılacak zam iptal edilmeli ve 2021 yılına kadar zam yapılmamalıdır.

ESNAF, İŞÇİ HERKES ZOR DURUMDA
- Pandemi sıkıntısı atlatılana kadar asgari ücretli, günlük yevmiye ile çalışan ve esnaf hemşehrilerimizin ailelerine düzenli olarak gıda yardımı yapılmalıdır.
- Belediye tarafından aciliyet arzetmeyen ihaleler iptal edilmelidir. Bu sıkıntılı zamanda bazı şeyleri dile getiremiyoruz. Şuan devletin tüm imkanları vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına yönlendirilmelidir. Zor durumda olanlara yardım platformu vasıtasıyla nakdi yardım yapılmalıdır.
- Belediye hayati öneme sahip olmayan tüm etkinlik ve faaliyetleri için kullanacağı bütçeyi vatandaşımız için yapılacak sosyal yardımlara aktarmalıdır.
- İnsanlar iş ve aş kaygısı yaşarken ısrarla torpilli işe alım süreçleri durdurulmalı. Tüm tepkimize rağmen şaibeli 5 kişinin işe başlatılması ahlaki değildir. İşe alımlarda da oluşturulacak komisyon oy birliği ile karar vermelidir. İhtiyaç sahipleri arasından noter huzurunda kura çekimi ile personel alımı yapılmalıdır.
- Alt gelir grubunda üç aylık gıda alan vatandaşlarımızın yardımları aylığa çevrilmelidir.

“MASKE VE DEZENFEKTAN TEMİN EDİLMELİ”
- Şehrin çeşitli noktalarında maske dağıtımı yapılabilecek ve dezenfektan maddesi yer alan noktalar oluşturulmalı.
- Şehrimizin ana arterlerine giriş noktalarına, halk pazarlarına,şehir merkezine dezenfekte tünelleri oluşturulmalıdır.
- Acilen korona virüsü ile mücadele eden sağlık çalışanlarına özel olarak hizmet eden bir otel, apart kiralanarak çalışanların hizmete sunulmalıdır.
- Hastanede hastası olan ve kalacak yer sıkıntısı olanlar içinde bir otel, apart kiralanarak hizmete sunulmalıdır.
- Sağlık çalışanları ve hasta yakınları için hastane önünde günün belli saatlerinde sık aralıklarla sıcak çorba ikramı yapan mobil hizmet ikram araçları hizmete sunulmalıdır.

"ESKİ HASTANE DERHAL AÇILMALI"
- Eski hastane binası acilen salgın hastalık vakaları için hizmete hazır hale getirilmelidir.
- Hem vatandaşımıza hem de esnafımıza destek olma amaçlı sebze-meyve hali girişinde alınan ücretler ve pazar esnafından alınan ücretler pandemi süreci atlatılana kadar alınmayarak esnafın bunu indirim olarak vatandaşa yansıtması sağlanmalıdır.

"ÜCRETSİZ EKMEK DAĞITILSIN"
- İhtiyaç sahibi ailelere, esnaf ailelerine, gündelik yevmiye ile çalışan kardeşlerimizin ailelerine Çorum Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası ücretsiz ekmek dağıtımı yapmalıdır.
- Eğitim öğretim sürecinin durdurulması nedeni ile mağdur olan servisçi hemeşehrilerimiziden alınan ücret ve vergiler bu süreç atlatılana kadar alınmamalıdır.
Sayın yetkililer unutmayalım sağlıkta kar amacı, rant hesabı yapılmaz. Esas beka meselesi budur. Tüm vatandaşlarımızla birlik beraberlik içerisinde bu süreci atlatacağız. Şayet bugün bu yardımları yapmazsak pandemiden sonra oluşacak ekonomik ve toplumsal sıkıntılar daha büyük felaketlere sebep olacaktır. Türk vatandaşı sahipsiz değildir. Şeyh Edebali'nin nasihatine uymalıyız. İnsanı yaşatalım ki devlet yaşasın. Peygamberimizin bizlere altın gibi nasihatini unutmayalım ki toplumsal krize dönüşmeden bu süreci atlatalım.
"Komşusu açken tok yatan bizden değildir." HZ. Muhammed (S.A.V)”