Vargeloğlu, Çorum merkeze 10 km uzaklıktaki Hamalıçayköy’de cami imamı yok, GSM (Cep Telefonu) yok ve çekmiyor. Başta buğday, arpa ve mısır olmak üzere bazı tarım ürünleri için gümrük vergisinin sıfırlandığını söyledi. Vargeloğlu, artık mızrağın çuvala sığmadığı enflasyon verilerini dizginlemek için yapılan bu düzenlemeyi iktidara sordu. Vargeloğlu, “Üreticilerin suçu devlete güvenmek mi?” dedi.

Vargeloğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“08.09.2021 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile başta buğday, mısır ve arpa olmak üzere hububatlarda ve birçok tarımsal üründe gümrük vergisi 31.12.2021 tarihine kadar sıfırlandı. Yurtiçi piyasada önlenemeyen fiyat artışlarını ve artık mızrağın çuvala sığmadığı enflasyon verilerini dizginlemek için yapılan bu düzenleme sonrasında şu soruları DEVA Partisi olarak soruyoruz;

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)‘nun artık haftalık olarak gerçekleştiği ithalat ihalelerinde buğday için yaklaşık 2.850 TL/ton arpa için 2.500 TL/ton fiyat seviyeleri oluşurken; devletin sözüne güvenip TMO’ya 2.250 TL/ton fiyat ile buğdayını 1.750 TL/ton fiyat ile arpasını satan Türk çiftçisinin zararı nasıl ödenecek?

Bu üreticilerin suçu devlete güvenmek mi? Yoksa Rus çiftçisi kadar Ankara’da abileri mi yok?

TMO tarafından Yurtiçi üreticilere zararına satılan buğday ve arpa gerçekten un, makarna ve em fiyatlarını düşürebildi mi? Bu şekilde piyasaya müdahalenin fayda/zarar analizleri yapılıyor mu? Yoksa Eski Maliye ve Hazine Bakanı (Damat) Merkez Bankası’na dayattığı 128 Milyar USD bedelli deneylerin bir benzeri tarımda da mı yapılıyor?

Kararnamenin 31 Aralık ile sınırlandırılmasının arkasındaki mantık nedir? Ülkemizde kış aylarında bilmediğimiz bir ürün hasadı mı var? Hükûmetin her konuda olduğu gibi Tarım konusunda da ufku sadece üç ay mı? İthalatta süre baskısının bizi Karadeniz Bölgesindeki ülkelere; özellikle Rusya’ya muhtaç bıraktığını söyleyecek bir yetkili yok mu? Yoksa kapalı kapılar ardında önceden haber alan stokçular çoktan ithalat bağlantılarını tamamladılar mı?

Ülkemizin yıllık Tarımsal İthalatı 15 Milyar USD seviyeleri ile rekor kırarken, pandemi sürecinde Tarım Bakanlığı ülkemizin gıda güvenliğini sağlamak için ne tür planlamalar yaptı, yapıyor? Günü kurtarmak için yapılan gümrük vergisi sıfırlamaları yerine, Sulama Yatırımları / Depolama ve Soğuk Zincir Yatırımları / Yerli Gübre Sanayi Yatırımları için planı var mı?

Ülkemizin en yakıcı sorunlarından biri olan işsizliğin azaltılması için tarımsal istihdam ve nitelikli işgücü için iktidarın bir eylem planı var mı? Tarımsal ürünleri ithal ettiğimiz gibi tarımsal işgücünü de Afganistan, Suriye ve diğer ülkelerden gelen mülteciler ile mi sağlayacağız? İleride bu insanlar ülkelerine geri döndüğünde kırsalda çalışacak işgücünü bulabilecek miyiz?

Besiciler üretimden vazgeçerken, Tarım Bakanlığı 46 TL/KG maliyet açıkladığı kırmızı eti Et ve Süt Kurumu (ESK) kanalı ile 41 TL/KG fiyat ile alırken, hükümetin yaklaşan et krizine ilgili bir planı var mı? Yoksa İthal Et Lobisi Sırbistan ve Bosna’dan et ithal etmek için bir kriz mi bekliyor?

Dünya İhracatında üst sıralarda olduğumuz un ve makarna gibi sektörlerde; Dış Ticaret mevzuatının neredeyse aylık olarak değişmesinin akılcı bir sebebi var mı? Çok büyük emekler, zorluklar ve bedeller ile kazanılan ihracat pazarlarının kısa zamanda elimizden gideceğini Ticaret Bakanlığı yetkilileri bilmiyor mu? Yoksa sopa ile enflasyonu indireceğini düşünen Sarayın baskısına mı dayanamıyorlar?

Ülkemizde yaşanan kuraklığın etkisiyle fiyatları el yakan bakliyat ürünlerinde özellikle Mercimek de TMO politikaları ne çiftçileri ne sanayicileri ne de tüketicileri memnun edemiyor. Kendi mercimek değirmeni olmayan TMO tüketicilere sunmak için neden iç mercimek almıyor da kabuklu mercimeği tercih ediyor? Bu ürünler nerede işlenip kime hangi şartlar ile satılacak? TMO fire yönetimini gerçekten yapabiliyor mu? Yoksa bütün bu işlemler öncesinde adrese teslim uygulamalar mı?”

‘Tarımın da DEVA’sı hazır’

Her alanda olduğu gibi tarımın da DEVA’sının hazır olduğunu ifade eden Vargeloğlu, partisinin bu konudaki politikalarını açıkladı.

DEVA Partisi olarak üreticinin alın terini ve emeğinin hakkını alması için gerekli yapısal sorunları çözeceğiz. Tarımsal tedarik süreçlerinde tarladan sofraya kadar her paydaşı “Komisyoncu, Stokçu, Fırsatçı” diye mesnetsiz yaftalamak yerine verimlilik temelinde iyileştirmeler gerçekleştireceğiz.

DEVA Partisi Tarım Eylem planında açıkladığımız politikalar ile; mazottan alınan ÖTV’yi çiftçimize iade edecek, gübre giderlerinin yarısını da destekleme ile çiftçimize planlı bir şekilde ödeyeceğiz.

DEVA Partisi olarak “Tarımda 1 Milyon İlave İstihdam” sözümüzü gerçekleştirmek için, Tarım Liseleri projemizi hızla hayata geçirip tarımsal işgücünü sözde değil özde yerli hale getireceğiz.

“Vaka ile kavga edilmez, tespit edilir” prensibi ile tarlada 1 TL’ye alıcı bulamayan ürünlerin neden marketlerde 5 TL olduğunu açıkça ortaya koyup çözümleri uygulayacağız. Bunun için pazar esnafının tezgâhlar için belediyelere ödediği fahiş kiraları, yaş meyve ve sebze araçlarının otoyollara ödediği ücretleri ve yatırım eksikliğinden dolayı oluşan fireleri azaltacağız.

‘Gıda enflasyonunu azaltıp, ülkemizin potansiyelini ortaya çıkaracağız’

Akılcı planlama ve doğru politikalar ile üretimi artırarak ve sağlıklı bir tedarik ve lojistik zinciri kurarak gıda enflasyonunu azaltıp, ülkemizin eşsiz coğrafi konumu ve iklimi ile sahip olduğu potansiyelini ortaya çıkaracağız. Ülkemiz hem kendi halkını hem de komşularının gıda güvenliğinde hakkettiği konuma hızla gelecektir."

Vargeloğlu, DEVA iktidarında, değer üretmeden rant elde etmek isteyenlerin üzüleceğini hakkıyla çalışıp üretenlerin sevineceğini ifade etti.