Merkez Bankası Başkanının aniden değiştirilmesinin Merkez Bankasının faiz politikasının ne olacağı konusunda endişe yarattığını ifade eden İYİ Parti Çorum İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, böylece Türk lirasından kaçışın başladığını, bunun da TL’yi dolar ve diğer yabancı paralar karşısında değersizleştirdiğini kaydetti.

İYİ Parti olarak hükümete ve yeni Merkez Bankası Başkanı’na tavsiyelerde bulunan Bekir Özsaçmacı, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında şunları dile getirdi:

“Merkez Bankası Başkanının değiştirilmesinden yabancıya ne? söylemlerine ilişkin gerçek şudur; Türkiye’nin 430 milyar dolar dış borcu var. Her gün yurt dışına ödememiz var. Ülkenin rezervlerini de Damat Bakan harcadı. Kendimiz dolar basamadığımıza göre dövizi bize getirenler de yabancılar olduğuna göre bu değişimler onların da gündeminde yer buluyor.

Yatırımcıların Merkez Bankasının ne yapacağıyla ilgili endişeleri var. Merkez Bankası siyasi müdahaleye iyice açık hale geldi. AK Parti Genel Başkanının ‘faiz sebep enflasyon sonuçtur’ teorisini yürürlüğe koyacağına ilişkin tedirginlik var.

Muteber bir ekonomi reform programı açıklansaydı bu durumlar yine yaşanırdı. Çünkü Sayın AK Parti Genel Başkanı ne açıklarsa açıklasın bundan sonra piyasa itibar etmez. Çünkü inandırıcılığını yitirdi, ülkeyi keyfi yönetiyor. Türkiye’yi bu cendereye sokan onun yanlış politikalarıdır.

Bugün yaşananların 2001’deki Anayasa kitapçığı fırlatılmasına benzer yanı var, hatta ondan daha vahim sonuçlar doğurabilir. Çünkü 2001’de düzelmeye başlayan bir ekonomi vardı, şimdi ise tam tersine sürekli kötüleşen bir ekonomik ortam var.

Merkez Bankası bağımsızlığı konusu aslında çok önem taşıyan bir meseledir. Bağımsız merkez bankaları ekonomi biliminin kuralları içinde hareket eder ve bu nedenle öngörülebilirdirler. Siyasi müdahaleye açık merkez bankalarının ne yapacağı kestirilemez.

Hiçbir yatırımcı da bu riski almak istemez. Bu milletin 2023 hayallerini AK Parti hükümeti yıktı. Şimdi Ak Parti Genel başkanı sık sık 2053’ü dillendiriyor. 2023 hedefleri diye diye 7 seçim kazanan AK Parti’nin 2023 başarısızlığı verilerle ortadadır.

Bizim hükümete ve yeni Merkez Bankası Başkanı’na tavsiyemiz şudur; bu yerlerde sürünen güveni ve itibarı toparlamak istiyorsanız bu 128 milyar dolara ne olduğunu araştırın ve bunu kamuoyu ile paylaşın.

128 milyar dolarda tüyü bitmemiş yetimin, gündüz uyuyup gece ayakta duran işsiz gencin, evine yağ alamayan esnafın, arazisine el konulan işçinin, çöpten yiyecek toplayan yaşlı teyzenin, bir canım var o da başıma bela olduğu diyen emeklinin hakkı vardır.

Hükümetin ekonomi sorumlularına önerimiz şudur, gece yarısı operasyonu ile gelenler gece yarısı operasyonu ile gidiyor. İtibar en büyük silahtır, itibarı sağlayacak olan şeffaflıktır, şeffaf olun, öngörülebilir olun. Merkez Bankası bağımsızlığına sahip çıkın.

Türkiye öyle görülüyor ki, hızla kapalı devre bir ekonomiye gidiyormuş gibi. Bundan bir başarı gelmez çünkü Türkiye borçlu, böyle bir ekonomide kapalı devre sistem kuramazsınız. Ekonomik kriz şu anda bir finansal krize doğru gidiyor bu finansal krizin yaşadığımız ekonomik krizi daha da derinleştireceği görüyoruz ve hükümeti ikaz etmek istiyoruz.”