CHP Çorum İl Başkanı Mehmet Tahtasız ayrıca merhum Dışişleri Bakanı İsmail Cem’i de vefatının 14. yıldönümünde saygıyla andıklarını bildirdi.

Mesajında; Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilke ve değerlerine sahip çıkanların asla unutulmayacağını vurgulayan CHP İl Başkanı Tahtasız, “Uğur Mumcu’nun şahsında kamuoyunda etkili, itibar edilen, bağımsız, rejimin ödünsüz savunucusu bir kalem susturulmak istenmiştir. Gaffar Okkan’ın şahsında yine kolluk bürokrasisinin yetenekli ve etkili bir görevlisi susturulmak istenmiştir. Sekiz yıl ara ile katledilen Cumhuriyet şehitleri Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan’ı saygı ve rahmetle anıyor, uğruna hayatlarını feda ettikleri değerlerin savunulması ve yaşatılmasının hepimiz için kaçınılmaz ve ertelenemez birer görev olduğunu vurgulamak istiyoruz” dedi.

Tahtasız, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Araştırmacı, büyük gazeteci, yazdıklarıyla günümüze ışık tutan değerli aydınımız Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993'te 50 yaşında iken Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmiştir. Cinayet failleri hala yakalanamamıştır.

“Ben Atatürkçüyüm…. Ben, cumhuriyetçiyim… Ben lâikim… Ben antiemperyalistim… Ben tam bağımsız Türkiye’den yanayım… Ben insan hakları savunucuyum… Ben, terörün karşısındayım… Ben, yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım” diyen Uğur Mumcu’yu unutmadık, unutmayacağız.

“Cemaatlere, tarikatlara giren çocuklar 30 sene sonra general olacaklar cumhuriyete karşı ayaklanacaklar” diyen Uğur Mumcu’yu unutmadık, unutmayacağız.

“Gerçekte vicdan özgürlüğü, gerçekte demokrasi laik toplumda meydana gelir” diyen Uğur Mumcu’yu unutmadık, unutmayacağız.

“Bir kişiye yapılan haksızlık tüm topluma karşı işlenmiş bir suçtur. Susanlar da bu insanlık suçlarına katılmış olur” diyen Uğur Mumcu’yu unutmadık, unutmayacağız.

“Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım unutma bizi… Bir gün sesimiz hepinizin kulaklarında yankılanacak ey halkım unutma bizi…” diyen Uğur Mumcu’yu unutmadık, unutmayacağız.

Uğur Mumcu, araştıran, sorgulayan, okurlarına her daim hayata ve dünyaya farklı bir pencereden bakmayı öğreten bir aydındı. Bir gazeteci, devrimci ve fikir adamı olarak mücadele etti. Cumhuriyet ve devrimlerine her zaman sahip çıktı. Hayatını karanlıkları aydınlatmaya adamasının bir bedelinin olduğunun bilincindeydi. Ama yılmadı, korkmadı. Mücadelesi ve fikirleri ise onu katledenlerin uykusunu kaçırmaya devam ediyor.

Uğur Mumcu, Ulusal Kurtuluş Savaşıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine bağlıydı. Emperyalizme, sömürüye, vurguna, yobazlığa, gericiliğe, bölücülüğe karşı verdiği mücadelesinde gücünü Kuva-yi Milliye anlayışından almıştır.

Uğur Mumcu fikirleriyle, eserleriyle hâlâ aramızda yaşıyor. Ancak vahim olan onun aracına bomba koyanların ve azmettirenlerin kim olduğunun tespit edilememiş olmasıdır. Onu katledenler her zaman lanetle anılacak ve tarihin karanlık sayfalarındaki yerini alacaktır.

Kalpaksız Kuvayı Milliyeci, Uğur Mumcu, emekten, eşitlikten, aydınlanmadan, bağımsızlıktan yana anti-emperyalist bir devrimciydi. Atatürkçülüğün, Cumhuriyet Devrimi’nin yılmaz ve ödünsüz savunucusuydu.

Uğur Mumcu’yu ölümünün 28. yılında sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.

Yine 24 Ocak 2001 tarihinde suikast sonucu hayatını yitiren Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan da ülkemizin bir değeri ve sevilen bir kişilik olarak suikast sonucu yaşamını yitirmiştir.

2001 yılında acı bir tesadüfle, yine bir 24 Ocak günü Diyarbakır’da şehit edilen Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ile koruma polisleri Atilla Durmuş, Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi ve Selahattin Baysoy’u katledilişlerinin 20. yılında saygıyla anıyoruz.

Usta gazeteci Uğur Mumcu ile Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan başta olmak üzere tüm demokrasi şehitlerini anarken; asıl yapılması gerekenin onlarla özdeşleşmiş kavramları anlamak, bu kavramları sahiplenmek, en önemlisi soran ve sorgulayan bir toplum olmamız gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Hiçbir şekilde faili meçhullerin ve suikastların olmadığı bir dünya ve Türkiye dileğiyle, Gazeteci Yazar Uğur Mumcu ve Şehit Gaffar Okkan’ı rahmetle anıyorum.”

Bugün aynı zamanda eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in de vefatının 14. yıldönümü olduğunu hatırlatan Tahtasız, Türk siyasi hayatının örnek kişilerinden İsmail Cem’i saygıyla andıklarını bildirdi.