Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın yaptığı açılış konuşmasında Temmuz ayının siyasi ve toplumsal anlamda bir hüzün ayı olduğuna vurgu yaptı.

Başkan Aşgın, Çorum olayları, Sivas Katliamı, Başbağlarda yaşanan olaylar, 15 Temmuz Darbe Girişimi, Pençe Kaplan Harekatı, Sosyal Medya Düzenlemesi, Ayasofya’nın durumu, Kabotaj Bayramı, Lozan Antlaşması ve Kıbrıs Barış Harekatı konularına dikkat çekti.

Temmuz siyasi olaylarına değinen Aşgın, “1980 olaylarında Çorum’da ve 1993 yılı içinde önce Sivas’ta canlarımız yandı hala içimiz acır. Sivas’ta katledilen canlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Acılarını yüreklerimizde hissediyoruz. Oradaki ateş yüreğimizi yakmaya devam ediyor. Yine ondan üç gün sonra Başbağlar’da canlarımızı kaybettik. Yine 2016 yılındaki hain darbe girişimiyle yine bu ayda oldu. Bu ay hüzün, matem ayıdır. Çorum Olaylarının hemen sonrasında 12 Eylül’ün olması, yine Sivas Başbağlar katliamından sonra 28 Şubat’ın yaşanması rastlantısal bir şey değildir. Bunu kurgu olarak görüyoruz. Bu milletin birliğine, dirliğine beraberliğine kastetmenin altyapısı olarak görüyoruz. Milletimiz kardeşi kardeşe kırdıranlara fırsat vermedi. Çorum olaylarında 57 canımızı kaybettik. O 57 vatandaşın eşi dostu şu an yanımızda, birlikte aynı acıyı yürekten paylaşıyoruz. Bu hadiseleri lanetle anıyoruz. 33 canımızı Başbağlar’da 37 canımızı Sivas’ta Temmuz ayı içerisinde kaybettik. Rahmetle anıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bununla birlikte 15 Temmuz Darbe Girişimi ile ilgili açıklama yapan Aşgın, “Yeryüzünde en alçakça ve haince darbelerden birtanesidir. Uluslararası iş birlikleriyle yapıldığı tespit edilen 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin yıl dönümünde FETÖ Terör Örgütü’nü tüm meclisimiz adına lanetle anıyoruz. Allah belalarını verdi. Milletin basireti Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayeti ve milletin Cumhurbaşkanımızın arkasında dik duruşuyla yaralarımızı sarıyoruz. 15 Temmuz’u tarihin çöplüğüne hain darbe girişimi olarak atıyoruz. Unutmadık, unutmayacağız” şeklinde konuştu.

“ORDUMUZ DESTAN YAZIYOR

Açıklamalarına devam eden Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim “Bu günlerde Pençe Kaplan Harekâtı devam ediyor. Yeryüzünde mazlumların yanında durmayı temsil eden bu ordu şu anda birçok noktada destanlar yazıyor. Meclis adına şehitlerimize Allah’tan rahmet gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyoruz. Ordumuza Rabbim güç kuvvet versin” dedi.

“SOSYAL MEDYA KİRLETİLMİŞ DURUMDADIR”

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak'ın çocuk sevincine sosyal medyadan yapılan saldırıya ilişkin konuşan Halil İbrahim Aşgın, “ Bakanımızın evladı oluyor ve her baba gibi paylaşım yapıyor. Paylaşıma ahlaksızca, alçakça ifadelerle saldırı gerçekleştiriliyor. Tüm meclisimiz adına elini silah gibi kullanıp klavyeye ahlaksızlıklarını yazanları sadece Hamza Salih bebeğin şahsına değil, yapılan tüm ahlaksızlıkları tüm edepsizlikleri lanetle kınıyoruz. Cumhurbaşkanımızın Sosyal Medya Düzenlemesi açıklamasının sonuna kadar arkasındayım. Sosyal medya kirletilmiş durumdadır. Maalesef belli terör örgütleri organize çalışıyorlar ve yıpratma, yıldırma, yalan yanlış, iftira, ahlaksızlık ne varsa kol geziyor. Bu anlamda yapılan bu düzenlemenin milletimizin, ülkemizin ve devletimizin faydasına olacağına inanıyoruz. İnşallah demokratik unsurlar düşünülerek, özgürlük alanı devam etmek koşuluyla yasal düzenlemesinin yapılmasının zaruret olduğunu düşünüyoruz” diyerek Sosyal Medya Düzenlemesi’ne tam destek verdiklerini belirtti.

“AYASOFYA’DAN EZAN SESLERİ YÜKSELSİN”

Ayasofya konusuna da değinen Aşgın, “Ayasofya Fatihin bize emanetidir. Fethin mührüdür. Ayasofya Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bağımsızlık nişanesidir.

Bu gün Danıştay’ın kararı gündemde. Biz istiyoruz ki yüzyıllardır minarelerinden nasıl ezan sesi yükselmişse tekrar ezan sesleri yükselsin .Tekrar milletimiz Cuma ve Bayram Namazlarını kılsın. Cemaatler Ayasofya’nın sokaklarına taşsın. Danıştayın adaletine güveniyoruz” dedi.

Nasıl Ayasofya Bağımsızlık Sembolümüzse 1 Temmuz Kabotaj Bayramı da Türk Milleti açısından bağımsızlığın simgesidir. Bu bayramı da mutlulukla kutluyoruz. Lozan Antlaşması, Osmanlı Devleti’nden sonra yeni Türkiye Devleti’nin kuruluşunun ilanıdır. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere buradaki kahraman ordumuza Allah’tan rahmet diliyorum. Lozan’da tekrar bu devletin, devletiyle insanlık tarihi içerisinde onurlu dik yürüyüşünün tekrardan aşkla şevkle büyük bir heyecanla başladığı tarihin adıdır” ifadelerine yer verdi.

“KIBRIS AKDENİZ’DEKİ DOĞAL BİR ASKERİ ÜSSÜMÜZDÜR”

Aşgın, “Kıbrıs Barış Harekatı 20 Temmuz’da başlıyor. Türk Ordusu oraya özgürlüğü, oraya tekrar Türk yurdu mührünü vurmak için gidiyor. Ve burada emeği geçen başta dönemin Başbakanı Bülent Ecevit olmak üzere, dönemin başbakan yardımcısı Necmettin Erbakan Hocamıza Allah’tan rahmet diliyorum. Kıbrıs Akdeniz’deki doğal bir askeri üssümüzdür. Orda hala mücadele veren devlet büyüklerimize Rabbim güç ve kuvvet versin”