Zafer Partisi Çorum İl Başkanı Bedii Onan açıklamasında, “Son yıllarda yaşanan kuraklık ve girdi maliyet artışları ile ülkemizde çiftçilik yapan vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlar, dert haline dönüşmüş, çaresi olmayan bir hastalık halini almıştır.100 dönüm bir tarlada ekim yapan çiftçi yıl sonunda tüm harcamaları çıktıktan sonra 5 bin lira para kazanamadığından dert yanmaktadır.

Özellikle gübre, mazot, ilaç, işçilik ve ekipman harcamaların yüksekliği tarım ve çiftçilik ile geçimini sağlayan vatandaşlarımızı topraktan uzaklaştırmakta, bu sebeple de yerli tarımsal üretim azalmaktadır. İhtiyaç duyulan gıda maddeleri dünya piyasalarından döviz karşılığı temin edilmektedir. Bu durum sürdürülebilir bir durum olmadığı gibi,çiftçileri de geçim zorluğu karşısında çaresiz bırakmaktadır” dedi.

“Bu yıl soğan eken üreticiler, çıkan soğanların ekme ve sökme parasını bile karşılamadığını ifade ederek feryat etmektedirler” diyen Onan, “Çiftçi zararını büyütmemek için ürünü tarlada sökmeden bırakmaktadır. Geçmiş yıllarda soğan ve patates fiyatlarının anormal bir şekilde yükseldiğinde depolar basılmış ve üreticiler terörist olmakla itham edilmişti. Bu yıl tarlada ürünü kalan ve maliyetini bile karşılayamayan, çiftçiye nasıl bir isim veya sıfat bulunmalıdır?

Tarım Bakanlığı çiftçinin ve tarımsal üretim yapan üreticinin feryatlarını duymak ve çözüm bulmak zorundadır. Bilinmelidir ki, karın doyurmak tüm canlılar için birincil ihtiyaçtır. Karşılanması da mecburidir. Çiftçinin tarlada kalan ve para etmeyen ürünü milli servettir ve heba edilmesi de israftır. Çiftçiler üretimden para kazanamadıklarından dolayı tarım kredi kooperatifleri ve Ziraat bankasına olan borçlarını ödeyemediklerini, sahibi oldukları tarlaların ipotekli, traktörlerin hacizli olduğunu ifade etmektedirler.

Görüştüğümüz çiftçilerin büyük çoğunluğu özellikle gübre fiyatlarının yüksekliği sebebiyle bu yıl tarla ekiminde gübre kullanmadan ekim yapacaklarını dile getirmektedir. Gübresiz üretimden de düşük verim alınması beklenen bir sonuçtur.Çiftçinin üretimde kullandığı tüm ürünler devlet tarafından desteklemelidir. Aksi durumlar tarımsal üretimi azaltacağından dolayı, gıda arzı ve temini milli güvenlik meselesi haline dönüşecektir. Türk çiftçisine sahip çıkılması, üretimin desteklenmesi vatani bir görevdir” ifadelerine yer verdi.

Onan açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

VERGİ DİLİMİN ARTMASI SEBEBİYLE, ASGARİ ÜCRET MAAŞ ÖDEMLERİNDE DÜŞÜŞ YAŞANMIŞTIR

Eylül ayından itibaren asgari ücretten alınan vergi diliminin artması sebebiyle, asgari ücrete tabi olarak çalışanların maaşları vergi kesintisi sebebiyle eksilmiştir. Vergi kesintisi asgari ücretlinin alım gücünü daha da aşağıya çekmiş, borç yükünü artırmıştır. Yılın son aylarında kış mevsiminin yükü asgari ücretliye kabus yaşatacaktır. Asgari ücretten alınan vergi, kesinti dışı bırakılmalı, veya en alt seviyede sabit tutulmalıdır.

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNİN AÇILMASI GIDA ENFLASYONUNU DÜŞÜRMEYECEKTİR

Ülkemizde zincir veya mahallinde büyük olarak nitelendirilen market sayısı 44 bindir. Bununla beraber ülke genelinde faaliyet gösteren, irili ve ufaklı bakkal sayısı 129 bin civarındadır. Açılması planlanan bin adet tarım kredi kooperatifi marketinin gıda fiyatlarını kontrol edecek ve dengeleyecek piyasa payı yeterli olmayacağı için, sadece açılmaktan başka bir görev görmeyecek ve bir kesime istihdam sağlamaktan öteye bir faaliyet olmayacaktır.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının % 19.58 yükseldiği ortamda, çalışan ve emekli kesime % 30 oranında zam yapıldığı ifade edilmektedir. Ancak; TÜİK açıkladığı enflasyon oranı, piyasadaki gerçek ve hissedilen genel enflasyon ile özellikle gıda enflasyonun kat be, kat altında açıklanmakta ve yapılan araştırmalara göre de toplumun % 93 lük bir kesiminin, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarını gerçekçi bulmadığına dair bilgiler paylaşılmaktadır. Venezeulla’da son ölçülen enflasyon oranı % 2720 ile dünyada birinci sırada iken, aynı sıralamada, TÜİK ekim enflasyonu sıralamasında % 19.58 12.sırayı almıştır. Halkın alım gücü, son birkaç ayda dramatik bir düşüş göstermiş, yaz mevsiminin sebze ve meyve bolluğundan vatandaşlarımız faydalanamamıştır.

DODURGA ve ALPAGUT SAKİNLERİ LİNYİT İŞLETMELERİNİN TEKRAR FAALİYETE AÇILMASINI İSTİYOR

Zafer Partisi olarak, İlçe teşkilatları kurmak için bir süredir ilçelerimizi ziyarete etmekteyiz. Bir kaç gün önce gittiğimiz, Dodurga ilçesi ve bu ilçeye bağlı Alpagut beldesi sakinlerini taleplerini dinledik. Özellikle Alpagut sakinleri, bölgede yaygın olan işsizlik oranının ortadan kaldırılması, Alpagut ve Dodurga ilçesine ekonomik katkı sağlaması açısından Linyit işletmesinin yeniden açılıp, faaliyete geçirilmesini ivedi olarak istemektedir. Zafer Patisi olarak bölge halkının derdine tercüman bizim de olmak asli görevimizdir.