Çorum Belediyesi Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın konuşmasında eleştirilere tek tek yanıt vererek, “Çorum Belediyesi olarak bu süreçte eksik veya hatalı yaptığımız şeyler olabilir.11 Mart’tan bu güne gelinceye kadarki geçtiğimiz süreç içerisinde yapılması gereken ne varsa Çorum Belediyesi elini taşın altına koymuştur. Biz esnaflara sadece şimdi 300 lira vermiyoruz. Daha öncede verdik. Esnaf odasından listesini almak koşuluyla işyerini genelgeyle kapatmak zorunda olan ihtiyaç sahibi olan tüm esnafımıza bir destek verdik. Bugün yine ihtiyaç oldu yine destek veriyoruz. Tüm mahalleleri tüm şehirleri kucaklayacak şekilde tespit edilen 10 tane işletme bunların hepsi yerli Çorum esnafı olacak şekilde 2bin tane esnaf kardeşimize alışveriş çeklerini vereceğiz.

5393 sayılı Belediye Kanunu’na tabi olan Türkiye’deki 51 belediye içinde hangi parti olursa olsun böyle bir destek veren başka belediye var mı. yok mu? Ona bakmak lazım. Normalde vermiyorlar. Zaten hükümetimiz, Cumhurbaşkanımız elini taşın altına koymuş ve kapatan işletmelere özel bir çok destek var. Yine bu işletmelerin bünyesinde çalışanlara sigortasından tutun, bin liralık destekler bir çok destek var. Biz bunlara ilaveten bu destekleri veriyoruz. İmkanlarımız ölçüsünde yapıyoruz. Bir kez değil, iki kez yaptık. Bir ay sonra bir daha yaparız” açıklamalarında bulundu.

“Ben kendi adıma ‘Esnaf Dostu’ ibaresini kullanmadım. Esnaflar bu adı yakıştırmışlardır. Esnaf Odaları Başkanına sorun. Esnaf dostu ibaresini Halil İbrahim Aşgın’ın kendisinin söylemediğini bizzat esnafın bu ibareyi yakıştırdığını öğrenebilirsiniz” diyen Aşgın, “Mesela biz 600 Bin TL sadece Covid hastanemizde çalışanlar, ücretsiz taşınsınlar diye destek veriyoruz. Yetmez, servisçilerimize okullar kapandı çalışamıyorlar diye toplam bedeli 600 bin lira civarında 2020-2021 birtakım vergilerini almamak üzere desteklerimizi veriyoruz. Bu da yetmez bazı şeylere kanunun müsaade etmediğini Tuncay Yılmaz biliyor. Bunlar hemşerilerimizin tabela vergileridir. Belediyelere gelen tebliğ şu ki; genelgeyle işyerini kapatan esnaf kapatmış olduğu süre zarfında bunu ödemiyor. Ama bunun dışında tabela vergisini biz almak zorundayız. Bununla ilgili olarak herhangi bir yetkilendirme söz konusu değildir” dedi.

Aşgın konuşmasının devamında, “Belediyelerimizin işletmeleriyle ilgili kapalı oldukları zamanda biz hiçbir zaman kira bedeli almadık. Yasal her yıl artışlar var. Yeni sözleşme yaptığımız yerlerle ilgili her yıl TEFE- TÜFE oranına kadar yapılabilirliği var. Yani 0, 1 ile 0,13 civarında ama encümendeki arkadaşlar şahittir. Biz bunu en minimum oranında yapıyoruz. En son encümenimizde aldığımız karara göre 0.1 oranında bir artış sağladık. Bu konuda net bir tutumumuz var. Biz beylik laflarla değil, kalpten gönülden esnafımızın yanındayız. O talep etmese bile biz elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda söz, esnafa sorulmalı. Yapmamamız gereken bir şeyler varsa onu da yaparız. Suya zam hiçbir yerde yapmadık ama kahvehane, kafe, restoran gibi kapanan yerlerde biz katı atıkta da artış yapmadık” ifadelerine yer verdi.

Halil İbrahim Aşgın, “Sokak ve caddeleri yine yıkarız. Ancak şu an biz karantina da olanların evinin içini ve apartmanları dezenfekte ettik. Biz bunu siyaset malzemesi yapmanın doğru bir duruş olmadığını düşünüyoruz. Biz aynı samimiyetle devam edeceğiz. 11 bin aileye gıda hijyen malzemeleri yardımımız deva ediyor. Biz bu milletin kaynaklarını heykellere ve olmadık işlere ayırmıyoruz. Bu milletin kaynaklarını bizzat milletin kendisine ayırıyoruz. Karantinada olan biri bize ulaşıp dışarı çıkamıyorum şuna ihtiyacım var derse biz bunları yerine getiririz” şeklinde konuştu.