Emek Partisi (EMEP) Çorum İl Başkanı Hikmet Aydın, Karaman’da meydana gelen maden faciasının özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamasından kaynaklandığını belirterek, olayın sorumlusunun patronlarla birlikte AKP hükümeti olduğunu açıkladı.
Hikmet Aydın, iş cinayetlerinin dur durak bilmediğini belirterek, “Soma’da 301 işçi, Torunlar inşaatta 10 işçi… Şimdi bir facia haberi de Karaman’dan geldi. Karaman Ermenek’te özel bir şirkete işlettirilen maden ocağını su bastı ve madende yaşanan göçükte en az 18 işçi mahsur kaldı. Su baskını nedeniyle göçüğün yaşanmasından dolayı mahsur kalan işçilerin sağ kurtarılması ihtimalinin zayıf olduğu belirtiliyor. Göçükte kalan işçilere, aileleri ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; işçilerin en kısa sürede sağ olarak göçükten çıkarılmasını temenni ediyoruz” dedi.
EMEP İl Başkanı Aydın, Türkiye’de yıllardır uygulanagelen ve AKP ile daha da hız kazanan özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarının, işçi sağlığı ve güvenliğini hiçe sayan, kar hırsını her şeyin önüne koyan politikaların sonucunu bir kez daha bu sefer de Karaman’da gördüklerini ifade etti.
Karaman’daki facianın sorumlusunun AKP hükümeti ve patronlar olduğunu belirten Aydın, “Madenleri sermayenin insafına terk eden, işin sağlığını ve karın sürekliliğini işçinin sağlığının önüne koyan, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda ısrar eden, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması için gerekli çalışmaları ve denetimleri yapmayan, etkili yaptırımlar uygulamayan AKP hükümeti, bu faciadan en az maden patronları kadar sorumludur” dedi.
EMEP İl Başkanı Aydın, açıklamasına şu şekilde devam etti:
“Soma faciasının ardından kamuoyunda oluşan tepki üzerine, Torba Yasa’da birkaç göstermelik düzenleme yapan ancak maden kazalarının asıl nedenlerini ortadan kaldırmak için kılını kıpırdatmayan AKP hükümeti ve onun açtığı yolda işçileri öldürmek pahasına çalıştıran patronlar, Karaman’da işçileri göçük altında bırakmıştır. AKP hükümeti, Torba yasaya doldurduğu küçük küçük düzenlemelerden, maden patronlarının maliyetlerini artırdığı gerekçesi ile faaliyetlerini durdurma tehdidine boyun eğmiş ve vazgeçmiştir.
Soma katliamının ardından hiçbir somut ve etkili çalışma yapmayan AKP hükümeti, maden patronlarına “işçileri ölümüne çalıştırma” vizesini yeniden vermiştir. Bugün Soma’da halen ocaklarda yangın var, üretim devam ediyor, işçiler ücretlerini alamıyor ve günlerdir eylemdeler. Madenlerdeki kazalara “fıtrat” diyen AKP hükümeti, bu faciaya davetiye çıkarmıştır. Sonuç ortadadır, Soma’dan alınmayan ders; Karaman’da yeniden gündeme gelmiştir.
Emek Partisi olarak, Karaman-Ermenek’te göçük altında kalan işçilere, ailelerine ve yakınlarına bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, benzer faciaların bir daha yaşanmaması için tüm işçi sınıfımızı birlik olmaya ve mücadele etmeye çağırıyoruz. Çünkü işçiler dahil olmazlar ise işçiler dur demez ise iş cinayetleri sürecek, birer birer, onar onar ölmeye devam edeceklerdir. Sendikalar, içinde bulundukları ataletten bir an önce çıkarak, varlıklarını borçlu oldukları işçi sınıfının hakları için adım atmalıdır. Emekten yana tüm güçleri ortak mücadeleye davet ediyoruz.”