Emek Partisi Çorum Merkez İlçe Başkanı Hıdır Aygün açıklamasında, “Bir taraftan KESK, DİSK (özellikle işten atılan Ekmekçioğlu) işçileri, bir taraftan Emek Partisi şehrin muhtelif yerlerinde, pazar yerlerinde, sabahları işçi duraklarında bildiri, afiş, sözlü ajitasyon çalışmaları ile 1 Mayıs’a hazırlanıyorlar. 28 Nisan Çarşamba günü de gerek Emek Partililer, gerekse de Ekmekçioğlu işçileri sabah 6.15'ten itibaren işçi duraklarında bildiri dağıtımı ve afişleme çalışması yaptı.

Bildiri ve afişleme çalışması yapanlardan biriside DİSK 'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikasına üye oldukları için ilk işten çıkarılan, 7 aydan fazla içeriden çalışma yürüten işçileri örgütleyenlerden birisi, Direniş Komitesi Üyesi 90 gün direnişte olan işçilerin temsilcisi ve aynı zamanda 1 mayıs Tertip Komitesi Üyesi Abdurrahman Birin ile bildiri dağıtımı sonrası görüştük.Birin, “Bir haftadır şehrin değişik yerlerinde, sabahları işçi duraklarında yaygın bildiri ve afişleme çalışması yapıyoruz” diyerek, işçi ve emekçilerden aldıkları tepkilerin çok olumlu olduğunu söylüyor” açıklamasında bulundu.

Hıdır Aygün şu ifadelere yer verdi;

“Hukuki mücadelemiz devam ediyor. 17, 24 Mayıs'ta mahkememiz var. Arkadaşlarımızın birçoğu yeni işlere girdiler” diyen Abdurrahman Birin, “Kod 29’dan işten çıkarıldık, direnişten dolayı ve verdiğimiz mücadeleden dolayı Çalışma Bakanlığı müfettişleri gelip Kod 29 değil sendikal mücadeleden dolayı rapor tutup, Çalışma Bakanlığı'na ve İşkur'a bildirip Kod 04’e döndürdüler. İşsizlik maaşı ve tazminatlı sebebine döndü. Bu da bizim bir kazanımınızdır” diyor.

Devletin sendikalaşmanın önünü aşmasını talep ettiklerini kaydeden Abdurrahman Birin, “Sendikalaşan işçiler mağdur ediliyor. Suriyelilere yardım yapan devlet, işçi sınıfına destek verip tam kapanma yaptığı zaman pandemiyle daha iyi mücadele edileceğini düşünüyorum. Pandemi döneminde işçi sınıfının alım gücü düşerken, patronlar kârlarına kâr kattılar. İşsizlik maaşları düşük, çarklar durdurulsun, işçiye ekonomik sosyal yardım yapılsın. Mesala on beş gün tam kapanma yapıp her işçiye 4 bin lira para versinler. Yarısını devlet yarısını patronlar versin. Salgın büyük oranda fabrika ve atölyelerde yayılıyor hayatı öneme sahip işler dışında tam kapanma sağlanmazsa bu salgını engelleyemezler. Yeni iş bulan altı arkadaşımız şu an evde pandemiden dolayı yatıyorlar” şeklinde süreci özetliyor.

İşçilerin 1 Mayıs’ta bayram kutlayamadığını, hak aramak için mücadeleye devam ettiklerini kaydeden Abdurrahman Birin, ekonomik olarak Ekmekçioğlu işçilerinin de çok zor durumda olduğunu belirterek, “Anayasal hakkımızı istediğimiz için zor günler geçiriyoruz. Ev kirası, doğalgaz, elektrik, su, banka borçları, kredi borçları perişan vaziyetteyiz. Hiç değilse bu pandemi döneminde hükümet bizim temel ihtiyaçlarımızı karşılaşa. Hükümet buna bir çözüm getirmelidir” diye ekliyor.

Çorum 1 Mayıs Tertip Komitesi Üyesi Abdurrahman Birin, 29 Nisan Perşembe günü 16.30’da Kadeş Meydanı’nda yapacakları 1 Mayıs kutlamasına tüm işçileri beklediklerini bildirdi.