Pınar Eğitim Kurumları ve Çözüm Kurs Rehber Öğretmenleri tarafından yapılan açıklamada, “ Her şeyden önce bu sınavın sadece bir sıralama sınavı olduğunu unutmamaları gerekir. Bu tür sınavlar sizin karakterinizi, kişiliğinizi, nasıl bir insan olduğunuzu ya da daha farklı şeyleri ölçmez 12 yıl boyunca aldığınız eğitimle alakalı temel yeteneklerinizi ölçen bir sınavdır, bunun haricinde daha farklı anlamlar yükleyip kendinizi üzmemenizi tavsiye ederiz” denildi.

Açıklama maddeler halinde şu şekilde devam etti:

*Her şeyden önce kendinize güvenin. Özgüven, hemen hemen her şeyin anahtarıdır. Özgüven sayesinde başarısızlık, korku olmaktan çıkabilir. Sınavdan 1- 2 gün önce fiziksel ve zihinsel dinlenmeye geçilmelidir. Yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. (Dağ yürüyüşü, halı sahada maç, ata binmek vb.) Sınav gecesi ılık bir duş alıp uyumak yararlı olacaktır. Sağlıklı bir uyku için uygun saat ve doğru bir yer seçilmelidir. Her türlü olumsuz düşünceden uzaklaşmaya çalışarak uyumak, başarı için önemli bir adımdır.

*Sizi olumsuz etkileyecek kişi ve faaliyetlerden uzak durun. Sevilen insanlarla olumlu şeyler konuşmak moralinizi ve motivasyonunuzu arttıracak, başarılı olmanız için sizi tetikleyecektir. Sınavdan önce sınav yerinizi mutlaka görünüz. Sınav yeri tam olarak öğrenilmeli. Sınavdan birkaç gün önce sınava girilecek okulu bulup öğrenmek, sınav günü adres arama ve geç kalma stresini engelleyecektir. Sınav öncesinde;

v  Sınav giriş belgesi

v  Kimlik kartı,

v  Su hazır bulundurulmalıdır.

*Sınav günü giyilecek kıyafetlerin önceden hazırlanmasına ve bu giyeceklerin rahat ve konforlu olmasına dikkat edilmelidir. Sınav gününden önce o gün metabolizmanın tepki vermesine sebep olacak yağlı, ağır ve çok soğuk yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Sınav sabahı trafik dikkate alınarak erken çıkılmalıdır. Sınav öncesi derin nefesler alarak rahatlamaya çalışmak ve kısa yürüyüşler yapmak faydalı olacaktır.

SINAV ANINDA YAPILMASI GEREKENLER

v  Sabah erken kalkın.

v  Sınav giriş belgesinin o güne ait olduğuna emin olun.(TYT-AYT-YDT gibi.)

v  Sınav mekânı ve saatini kontrol edin.

v  Dengeli bir kahvaltı yapın, riskli yiyecekler yemeyin.

v  Evden ayrılmadan önce sınavda bulundurmanız gereken her şeyi aldığınızdan emin olun. (Nüfus cüzdanı, sınav giriş belgesi, su vb.)

v  Normal süreden daha erken yola çıkmanız iyi olacaktır.

v  Çevrenizde panik yapan insanlar varsa onlardan kaçının.

v  Sınav başlamadan önce tuvalete gidin.

v  Belli bir bölüm ve soru üzerinde planladığınızdan daha fazla zaman harcamayın.

v  Deneme sınavlarında test çözüm sırası olarak nasıl bir yol izledi iseniz sınav anında da mutlaka aynı yolu kullanın. Nitekim dere geçilirken at değiştirilmez.

v  Sınavın her dakikasını kullanın. Soruları cevapladığınızda vaktiniz kaldıysa cevap kâğıdını teslim etmeden önce cevaplarınızı gözden geçirin.

v  TYT den sonra sınavla ilgili değerlendirmeden uzak durulmalıdır çünkü ertesi gün AYT ve YDT sınavını olumsuz olarak etkileyebilir.

Vazgeçmeyin, Mazeret Bulmayın, Sabırlı Olun, Sorunları Öngörün, Bir Yol Bulun. BAŞARILAR."