Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına karşı çıkan insanların sosyal medya yerine güvenilir kaynaklardan bilgi alması gerektiğini vurgulayarak, salgın nedeniyle ölenlerin yüzde 99'unun aşısını yaptırmayanlar olduğunu bildirdi.

AA'nın haberine göre Sözcü Harris, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında Kovid-19 aşılarıyla ilgili sorularını cevapladı.

Harris, Kovid-19 aşılarının etkililiklerine ilişkin,

"Evet, (aşılar) işe yarıyorlar. Hem de çok işe yarıyorlar." dedi.

Aşıların, hastaneye yatışları, ağır hastalıkları ve ölümü önlemek için tasarlandıklarını belirten Harris, "Dolayısıyla bunu çok iyi yapıyorlar. Nüfusa baktığımızda, ne yazık ki hastanede yatanların, daha da üzücü bir şekilde ölenlerin, aşı kapsamı çok yüksek olan ülkelerde bile büyük çoğunluğu yüzde 99'u aşısız." ifadelerini kullandı.

Korona yüzlerce tanıdığım genç, yaşlı güzel insanı aldı aramızdan. İçim yandı. Mutlaka sizlerin de tanıdığı, sevdiği güzel insanlar da Koronadan ölmüşlerdir. Lutfen, sizler de inat etmeden bir an evvel korona aşısı yaptırın.

BİR BARDAK SÜTÜN HATIRI

Howard, yoksul bir ailenin çocuğuydu ve okul giderlerini karşılamak için kapı kapı dolaşarak eşyalar satıyordu. O gün hiçbir şey satamamıştı, karnı da çok açtı.

Bundan sonra çalacağı ilk kapıdan yiyecek bir şeyler istemeye karar verdi. Kapıyı açan sevimli genç bayanı görünce utandı. Yiyecek bir şeyler yerine:

“Affedersiniz, bir bardak su rica edebilir miyim? “diyebildi yalnızca. Genç bayan çocuğun aç olabileceğini düşünerek kocaman bir bardak süt getirdi ona. Çocuk sütü yavaş yavaş içine sindirerek içtikten sonra çok “teşekkür ederim, borcum ne kadar?” diye sordu genç bayana.

Genç bayan: “Borcunuz yok diyerek yüzünde sıcak bir gülümsemeyle devam etti.: Annem, gösterdiğimiz şefkat ve nezaket karşılığı olarak asla bir bedel ödenmesini beklememizi öğretti bize.” dedi. Çocuk: “O halde çok teşekkürler, yürekten teşekkür ederim size.” dedi.

Howart Kelly, evin önünden ayrıldığı zaman kendisini yalnızca bedensel olarak değil, ruhsal olarak da güçlü hissediyordu.

Yıllar sonra genç bayan çok ender rastlanan bir hastalığa yakalanmıştı. Yöredeki doktorlar çaresiz kalınca hastalığıyla ilgili araştırmalar yapılması için onu büyük bir kente gönderdiler.

Dr. Kelly kosültasyon yapması için çağrıldığı hastanın hangi kasabadan geldiğini duyunca heyecanlandı. Artık genç olmasa da yıllar önce kendisine sevgiyle yaklaşan bayanı ilk gördüğü anda tanımıştı ve onun yaşamını kurtarmak için elinden geleni yaptı. Uzun süren tedaviden sonra bayan sağlığına kavuştu.

Dr. Kelly, denetlemesi için önüne getirilen faturaya şöyle bir baktı ve üstüne bir şeyler yazarak zarfın içine koyup hasta bayanın odasına gönderdi. Kadın elleri titreyerek aldı zarfı eline. Açmaya korkuyordu. Hastane faturasını asla ödeyemeyeceğini ve geri kalan yaşamı boyunca bu faturayı ödemek için çalışacağını biliyordu. Sonunda zarfı açtı ve faturaya iliştirilmiş bir not dikkatini çekti. Kağıtta şunlar yazılıydı;

“Hastane giderlerinin tamamı bir bardak süt karşılığı ödenmiştir.”

MEŞHUR BİLGE BAADDİN TAVSİYELERİ

1—İnancın sadece seni, insanlığın hepimizi ilgilendiriyor.

2—Trabzon’da Camide hoca efendi Cuma hutbesinde cemaatin para vermediğinden yakınarak, “Bir yığın borcumuz var, Allah rızası için hiç biriniz para vermiyorsunuz.” deyince, Temel, “Hocam zarar ediyorsak kapatalım camiyi” demiş.

3—Dünyada üst sınıf yaşar, orta sınıf şikâyet eder, alt sınıf şükreder. Üst sınıf paraya, orta sınıf lidere, alt sınıf Tanrı’ya tapar. (Einstain)

4—Hayatın altı kuralı : 1) Dua etmeden önce inan, 2) Konuşmadan önce dinle, 3) Harcamadan önce kazan, 4) Karar vermeden önce düşün, 5) Bırakmadan önce dene, 6) Ölmeden önce yaşa…

1 Ekim 2021 / Mehmet Özata