Kitaplarını ve şiirlerini severek okuduğumuz yazar ve şairlerin, hayatlarını merak ederiz. Bugün çok sevdiğim Türkiye’nin en meşhur şairlerinin kısa hayat öykülerini

acı ve tatlı hatıralarını anarak aziz ruhlarına fatiha okumak istiyorum.

CAHİT SITKI TARANCI

Çok sevdiğim 35 YAŞ ADLI ŞİİRİNDE Cahit Sıtkı; Neylersin, Ölüm herkesin başında, / Uyudun uyanamadın olacak, / Kim bilir, nerde, nasıl kaç yaşında?

Bir namazlık saltanatın olacak, / Taht misali o musalla taşında…

NAZIM HİKMET RAN

Nazım Hikmet hep beyaz pantolon giyermiş. İham geldiğinde, aklındaki sözleri hemen beyaz pantolonuna not alıyormuş. Bursa cezaevinde kendisini aşağılayan Adalet Bakanlığı müfettişine, “ Ömer Hayyam kimdir?” diye sorar. O da meşhur İran’lı şair der. Peki, Ömer Hayyam zamanında yaşayan Sultan kimdir?” der. Bilemeyince, “İşte zaman gelecek Nazım Hikmet’i ve bütün sanatçıları bütün dünya tanıyacak, ama seni, Bakanını ve Devlet başkanını kimse tanımayacak” der.

YAHYA KEMAL BEYATLI

Hiç evi olmamıştır. Ölene kadar otelde yaşamıştır. Nazım Hikmet’in annesine âşık olduğu söylenir. Park otelde son nefesini vermeden önce

“Ölüm kaderde var, yaşayıp köhnemek hazin,

Yok mudur buna bir çare Ya Rabbel Âlemin? deyişi çok ünlüdür.

TEVFİK FİKRET

Aziz Atataürk’ün hayran olduğu meşhur şairlerimizden Tevfik Fikret oğlu Haluk’un Amerika’da Papaz olmasını hiç unutamaz. Meşhur şair ve edibimiz Tevfik Fikret Galatasaray lisesi müdürlüğü de yapmıştır.

ORHAN VELİ KANIK

Ankara Belediyesinin açtırdığı bir çukura başı üzerine düşerek öldüğü söylenir.

Handan, hamamdan geçtik, / Gün ışığında hissemize razıydık

Saadetinden geçtik, ümidine razıydık, / Hiç birini bulamadık,

Kendimize hüzünler icat ettik, / Avunamadık.

Yoksa biz bu dünyadan değil miydik?

SABAHATTİN ALİ

Su gibi Türkçesi ile yazılarını kaleme almıştır. Kısacık ömründe hayata her daim pozitif düşüncelerle bakan Sabahattin Ali; meşhur Sinop cezaevinde yatarken acı ve ıstırapla yazdığı “Başın öne eğilmesin, / Aldırma gönül aldırma” şiirini Zülfü Livaneli harika bestelemiş ve bu güzel ağıt şarkı Sabahattin Ali’nin ölümsüzler arasında anılmasına vesile olmuştur.

AHMET ARİF

Türkçeyi en iyi kullanan şairlerimizden Ahmet Arif aynı zamanda Zaza’ca, Arap’ça Kürt’çe dillerini de biliyordu.

33 KURŞUN ADLI ŞİİRİ BENİ HEP AĞLATIR;

Kirvem hallarımı aynı böyle yaz / Rivayet sanılır belki

Gül memeler değil / Domdom kurşunu / Paramparça ağzımdaki...

ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN

Söylenenlere göre, 23 kez, kendi söylemine göre de 3 kez intihara kalkmıştır. 1973 yılında Ümit Yaşar Oğuzcan’ın 17 yaşındaki oğlu Vedat Oğuzcan, Galata Kulesinden atlayarak intihar eder. Rivayet odur ki cansız bedeni yerde yatarken avucundaki kâğıtta bir not yazılıdır. ‘Baba intihar öyle edilmez böyle edilir’

Oğlu Vedat’ın intiharı Ümit Yaşar’ı can evinden vurur ve Münir Nurettin Selçuk’un Kürdilihicazkâr makamında bestelediği şu ağıt şiiri yazar.

Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın

Denizler ortasında bak yelkensiz bıraktın,

Öylesine yıktın ki bütün inaçlarımı,

Beni sensiz bıraktın, beni bensiz bıraktın…

Yukarıda kısaca hayat öykülerini yazdığım meşhur şairlerimizi sevgi, saygı ve rahmetle anarım. Makamları cennet ve ruhları şâd olsun.

29 Ekim 2021 / Mehmet Özata