Çorum İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Barış, Yeşilay Derneği Çorum Şube Başkanı Dr. Türker Ejder, Hastane yöneticileri, Tıp Fakültesi Akademisyenleri, doktorlar ve hastane çalışanlarının yoğun katıldı.

Ulu önder Atatürk ve şehitlerimiz ile görevi sırasında ebediyette intikal eden sağlık çalışanları için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını Başkan Dr. Mustafa Azak gerçekleştirdi

Osmancık’ta 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi’nde aile hekimi olarak görev yaparken koronavirüs nedeniyle tedavi gördüğü hastanede vefat eden Dr. Şerafettin Boyacı’ya Allah’tan rahmet ailesi ve sevenlerine başsağlığı dileklerini ileterek sözlerine başlayan Dr. Mustafa Azak, Sağlık personelinin covid ile mücadelede büyük bir özveri ile çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

Bütün dünyayı etkisi altına alan pandeminin sağlıkçıları daha fazla etkilediğini ve görev şehitleri verdiklerini belirten Azak ”Öncelikle bu zorlu süreci yürüten hem aile hekimliğinde çalışan hem de hastanelerin tüm kademelerinde yer alan sağlıkçılarımızın haklarının korunması ve emeklerinin karşılığının verilmesi gerekmektedir. Hükümetimizin bu yönde gayretleri vardır ancak yeterli olmadığı için geliştirmelerin yapılması gerekmektedir. Covid 19 Pandemisi süresince yapmayı planladığımız birçok faaliyeti katılımcıların sağlığını gözettiğimiz için ertelemek zorunda kaldık. Fırsat buldukça ve pandemi şartları elverdikçe çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz. Hekim arkadaşlarımızın her zaman emrindeyiz, onların öneri ve desteklerini bekliyoruz. Çok önemli bir konu olan ”Nefes Terapisi” hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla bu programı düzenliyoruz, GETAT Hekimi Dr. Havvanur Keleş, Sağlıkta Nefes Terapisi hakkında bilgiler verecek. Kendisine ve siz değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum. Çarşamba günü ise isteyen arkadaşlarımıza uygulamalı eğitim yapacağız. Bu programın gerçekleşmesi için yer ve teknik destek veren hastane idarecilerimiz ve ilgili birim çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

VERİMLİ NEFES AL KALİTELİ YAŞA

Başkan Dr. Mustafa Azak’ın açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen GETAT Uzmanı Dr. Havvanur Keleş, ‘Sağlıkta Nefes Terapisi’ konusunda bilgiler verdi.

Alınan nefesin verimliliğinin yaşam kalitesini belirlediğini belirterek sözlerine başlayan Dr. Havvanur Keleş, “Günümüzde karşılaşılan pek çok rahatsızlık için, nefes terapileri oldukça rahatlatıcı ve etkili bir çözüm olarak gündemdedir. Nefes terapi, alınan ve verilen nefesin bilinçli olarak uyarılmasıdır. Nefes kapasitesi artırılarak, sağlıklı ve dengeli bir solunum sağlanır. Amaç, bedende fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal seviyede bir dönüşümün ve dengenin sağlanmasıdır.” dedi. Kudret-i Nefes? Tekniği’nin, diyafram solunumunu en üst seviyede gerçekleştirerek kişide bedensel ve psikolojik iyilik halini hedeflediğini ifade eden Keleş, “Nefes burundan alınır, çoğunlukla ağızdan verilir. Akupunktur meridyen noktaları kullanılarak enerji beden dengelenir, yaşam enerjisi güçlenir. Beraberinde destekleyici yöntemler kullanılır. Nefes terapi sonrasında kişide bedensel ve psikolojik rahatlama olur. Tüm vücut sistemleri olumlu etkilenir. Hücre yenilenmesi artar, kalbin yükü hafifler, lenf dolaşımı artar, immün sistem güçlenir ve toksin atılımı artar. Zihinsel olarak hafıza güçlenir, odaklanma ve motivasyon artışı sağlanır. Duygusal alanda, akupunktur meridyenlerindeki biriken duygu yüklerinin boşalması sonucu stresin ortadan kalkması ile neşe, huzur deneyimlenir. Ruhsal alanda ise artan bilinçlilik hali ile birlikte yaşam kalitesi artar. Bedensel ve psikolojik denge hali immün sistemini optimum seviyeye çeker. İmmün sistemimizi güçlü tutmak için doğru nefes, güçlü bir akciğer altın anahtardır. Nefes terapi uygulama kolaylığı ve sonuçları düşünüldüğünde insanlığın kendine verebileceği en mükemmel hediyedir. Dünyanın birçok yerinde doğru nefes alınmasına yönelik uygulamalar vardır. Bu uygulamaları bilimsel olarak inceleyip örnek alıyoruz. ”ifadelerini kullandı. Daha sonra gönüllü bir katılımcıda kısa süreli örnek bir nefes uygulaması yapıldı.

Programın sonunda İl Sağlık Müdürü Dr. Ömer Sobacı ile Başkanımız Dr. Mustafa Azak, Dr. Havvanur Keleş’e programa katılımından dolayı teşekkür belgesi verdiler.