Çorum Özel Hastanesi, 15 Ekim Dünya Meme Kanseri Günü nedeniyle meme kanseri risk faktörleri, belirtiler ve kontrol yöntemleri hakkında kadınları bilgilendirdi.
Hastane görevlileri, kadınların kabusu meme kanseri hakkında bilgilendirme toplantıları düzenledi.
Uzmanlar, “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. İstatistiklere göre 11 kadından 1’inde meme kanseri görülmektedir. Her 4 kanserli kadından 1’i meme kanseridir. Kadınlarda meme kanseri 35-65 yaşları arasında en önde gelen ölüm nedenidir” dedi.
Hastane görevlileri ve uzmanlar, meme kanseri hakkında şu bilgileri aktardı:

MEME KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ:
“Yaş ilerledikçe risk artmaktadır. Hiç evlenmemiş kadınlarda, doğum yapmamış kadınlarda, ilk doğum yaşı 30’un üstünde olanlarda, geç menopoza girenlerde, erken yaşta adet görmeye başlayanlarda, iyi huylu meme lezyonu olanlarda, anne ve kız kardeşte meme kanseri olanlarda, rahim ve yumurtalık kanseri olanlarda, göğüs bölgesine radyasyona maruz kalanlarda, diğer memesinde kanser tespit edilenlerde risk faktörü altındadır.

MEME KANSER BELİRTİLERİ:
Memede ağrı, memede kitle, meme başı akıntısı, deri çekintisi, meme derisinde yara ve kızarıklık.
Meme kanserinden korunmanın pratik bir yolu yoktur. Risk faktörü olan hastaların titiz izlem ile erken tanı ve tedavi yararlı olabilir.
Bu nedenle hastaların kendi kendine meme muayenelerini yaparak risk faktörü bulunanların uzman doktora başvurarak muayene edilmesi, mamografi, meme ultrasonu ve biyopsi yöntemlerle erken teşhisi açısından önemlidir.
İdeal muayene zamanı adetin bitiminden 1 hafta sonraki dönemdir. Risk faktörü olan kadınlarda senede bir mamografi yapılmaktadır.
Meme kanseri erken dönemde tespit edildiği zaman meme korunarak tedavi yapılamakta, bu da hastalar için olumlu sonuçlar doğurmaktadır.”