Çorum’un Sungurlu ilçesinde geçirdiği beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen Dr. Ali Rıza Yıldız, organlarıyla 3 kişiye umut oldu.
Geçtiğimiz hafta çalıştığı sağlık ocağında aniden fenalaşan Dr. Ali Rıza Yıldız, ambulansla Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alınmıştı.
Salı günü beyin ölümü gerçekleşen Dr. Ali Rıza Yıldız'ın ailesi organlarını bağışlama kararı almıştı. Gelişme üzerine harekete geçen hastane yetkilileri Organ Nakli Koordinasyon Merkezi ile temasa geçti. Yapılan görüşmeler sonunda Malatya ve Ankara’dan Çorum’a 3 ayrı ekibin gönderilmesi kararlaştırıldı.
Malatya'dan yola çıkan 2 ekip özel uçakla Merzifon Havaalanına buradan da karayolu ile hastaneye gelirken, Ankara’dan yola çıkan bir ekip ise 03.30 sıralarında hastaneye geldi.
Yaklaşık 4 saat süren operasyonun ardından Yıldız’ın 2 böbreği, karaciğeri alındı. Organların alınmasının ardından ekipler karayolu ile Ankara ve Malatya’ya döndü.

"İNŞALLAH 3 HASTA HAYATA DÖNECEK"
Çorum Eğitim ve araştırma Hastanesinde basın toplantısı düzenleyen Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ömer Sobacı, "Sungurlu ilçesinde aile hekimi olarak görev yapan Dr. Ali Rıza Yıldız’ın geçirdiği beyin kanaması sonucu Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, maalesef önceki gün beyin ölümü gerçekleşti. Doktorumuzun ailesi de insanlara yardımcı olmak amacıyla organlarını bağışladı. Ailesi ve yakınlarına gösterdikleri bu hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum. İki böbreği alındı. Karaciğeri alındı. Karaciğer bir, böbrekleri ise iki hastaya verilecek. İnşallah 3 hasta hayata dönecek. Ekipler sabah ayrıldı hastaneden. Meslektaşımızın organları sayesinde insanlar hayata tutunacak doktorumuza Allah’tan rahmet kederli ailesine başsağlığı diliyorum" dedi.İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk ise, Çorum'da organ bağışı anlamında ciddi çalışma yapıldığını belirterek, 2016 yılı sonu itibariyle 979 olan bağış sayısının bugün itibariyle 3 bin 329’a çıktığını açıkladı. Bu konuda toplumda ciddi bir bilinç oluştuğunu aktaran Öztürk, Yıldız ailesinin örnek davranışının tüm topluma örnek teşkil etmesini temenni etti.
Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, bütün toplumun organ bağışı konusunda duyarlı olması için çağrıda bulunarak, organ bağışının birçok kişiye hayat kazandıracağının unutulmaması gerektiğini ifade etti.
Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Sinan Zehir ise, Türkiye’de yaklaşık 35 bin insanın organ beklediğini belirterek, hayata tutunabilmek için başka insanların organlarının bağışlanmasını beklediğini kaydetti.
Zehir, Türkiye’nin canlıdan canlıya organ naklinde dünyanın en iyi ülkesi olduğunu ancak kadavradan denilen beyin ölümü gerçekleşen insanların organlarının bağışlanmasında çok geride olduğunu ifade ederek, "Vatandaşlarımız tereddütler yaşıyor. Beyin ölümü demek hastanın fonksiyonlarının tamamının sona erdiği an demektir. Ömrünü insanların hayatını düzeltmeye, sağlıklarına kavuşmasına adamış bir meslektaşımız 3 insana da yeni bir bir yaşam sundu. İnsanlar sadece yaşarken değil öldükten sonrada faydalı olabileceklerinin en güzel örneğini sunmuştur" ifadelerini kullandı.