Çorum Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Tuncer Kılıç, "Toplumun meme kanseri konusunda duyarlılığının artmasına rağmen meme kanseri toplumda yaşamı tehdit etmeye devam etmektedir" dedi.
Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından 2004 Yılından beri 1-31 Ekim tarihleri arasında “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı“ etkinlikleri düzenlenmekte olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Tuncer Kılıç, Toplumumuz açısından önemli bir halk sağlığı sorunu olan meme kanseri konusunda halkın bilinçlendirilmesinin önemini vurguladı.
İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Tuncer Kılıç, konu ile ilgili şunları söyledi:
"Meme kanseri meme hücrelerinde başlayan kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra görülme sıklığı en yüksek olan kanser türüdür. Meme kanseri yayılmadan önce erken tespit edilirse hasta yüzde 96 yaşam şansına sahiptir. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Kendi kendine yapılacak meme muayenesinin zamanları şu şekildedir; menopoz öncesi dönemde adet bittikten sonraki 5 ila 7'inci günlerde, menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı gününde. Meme kanserinin bulguları; memede ele gelen 'ağrısız kitle' meme kanserinin ilk bulgusudur. Memede ağrı hissi meme kanserinde genelde olmaz. Bir memede belirgin şişme, meme cildinde gamzeleşme, meme baş etrafındaki deride renk değişikliği, meme başlarında asimetri, meme başından kanlı akıntılar olması" ifadelerini kullandı.
İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Tuncer Kılıç, meme kanseri riskini arttıran faktörleri de şöyle sıraladı:
"50 yaş üzerinde olunması, yakın akrabalardan birinde meme kanseri olması, daha önceden diğer memede kanser tespit edilmiş olması, adet görmeye 12 yaşından önce başlamış olması, hiç gebe kalmamış olması, adet görmesi 50 yaşından sonra da devam ediyor olması. Memedeki şüpheli kitleleri tanımlamada üç önemli metot rol oynar; meme muayenesi, meme ultrasonu, mamografi kesin tanı ise memede tespit edilen şüpheli kitleden biyopsi alınarak yapılan patolojik inceleme ile konulabilir diyen Uzm. Dr. Tuncer Kılıç, Meme Kanseri tarama testinin "40-49 yaş arası 2 yılda bir Mamografi, 50 yaş ve sonrasında ise her yıl Mamografi çektirilmelidir dedi.