Karar Gazetesinin haberine göre, Çorum’da karantinada bulunan vatandaşların açık kimlik ve adres bilgileri bir gecede binlerce kişinin eline geçti. Sosyal medya uygulamaları üzerinden paylaşılan açık adres ve kimlik bilgilerinin kimler tarafından hangi amaçla sızdırıldığı henüz netlik kazanmış değil. Valiliğin açıkladığı sayısal verilere göre Karantina da daha çok insan olmasına rağmen sadece 570 kişiye ait bilginin liste halinde sızması da yeni soru işaretlerini gündeme getirdi.

Listenin yaygın bir şekilde sızdığı da karantina listesinde ismi bulunanların yoğun telefon trafiğine maruz kalmalarından anlaşılıyor. Çok sayıda vatandaş karantina listesinde ismi bulunan tanıdıkları kişileri arayarak geçmiş olsun dileğinde bulundu. Sızan belgenin karantinada bulunanların tamamını içermemesi de bir başka soru işareti olarak ortaya çıktı.

İlk değerlendirmelere göre belge kolluk kuvvetleriyle paylaşım sırasında bir şekilde kamuoyuna sızdı. Ancak bu sızmanın nasıl gerçekleştiğinin detayı henüz bilinmiyor. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan soruşma devam ediyor, ayrıca dosya Valilik Makamına da intikal etti.

Kişisel Verilerin Korunması kanunu uyarınca sağlığa ilişkin veriler  “sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından işlenebiliyor. Bu bilgilerin açık bir şekilde kamuoyu ya da yetkisiz kişilerle paylaşılması suç teşkil ediyor.