Edinilen bilgilere göre, Bakanlık, medikal firmalarının daha önce faturası kesilmiş alacaklarından yüzde 25 indirime razı olmalarını, aksi halde ödeme yapmayacağını duyurdu. Zaten 1.5 yıldır alacaklarını alamadıklarını bildiren medikal firmaları ise, üç günden beri devlete malzeme vermiyor.

Üç günden beri Çorum’da da ameliyatların yapılamadığı ve acil hastaların başka hastanelere sevk edildiği bilgisine ulaşıldı.

TOBB Medikal Meclis Başkan Yardımcısı ve Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, sektörde 10 bine yakın firmanın bulunduğunu, 250 bine yakın istihdamın ve yaklaşık 1 milyon kalem ürünün söz konusu olduğunu belirterek, “Kamudan bu kadar alacağı olan var mı? Bu kadar süre alacağı için yalvaran başka bir sektör var mı?” diye yakındı.

Ege Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği Başkanı Onur Akgün, şartnamelerde belirtilen maksimum sürenin 150 gün olduğunu, ancak 1.5 yıl geçtiği halde ödeme yapılmadığını belirtirken, 2019 yılı alacaklarının tamamının ödenmesi gerektiğini vurguladı ve “Aksi halde on gün içinde binlerce firma kapanacak” ifadesini kullandı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden ise “Bu ve benzeri krizleri engellemenin yolu sağlığın tümü ile kamu eliyle ve ücretsiz sağlanmasıdır" dedi.