Koronavirüsünden sonra ortaya çıkan Delta varyantının belirtileri vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Ülkemizde aşılama çalışmaları devam ederken, henüz 23 milyon kişi halen aşı olmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hem aşı konusunda teşvikte bulunurken aynı zamanda Delta varyantı konusunda da vatandaşları uyarıyor. Peki Delta virüsünün belirtileri neler? Delta varyantı nasıl bulaşır?

Delta varyantı nedir?

İlk kez Hindistan'da görülen ve İngiltere'de yayılan Delta varyantına dair belirtilerin diğer varyantlardan bazı farklılıklara sahip olduğu açıklandı.

Zoe Covid Semptom Gubu'nun çalışması bu varyanta ilişkin farklılıklara dair bilgileri bir araya getirdi. Grubun çalışmasında kaydedilen bilgilere göre ilk defa Hindistan'da görülen Delta varyantı baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu belirtiler gençlerde ise ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor.

Delta belirtileri neler?

Delta varyantı baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu belirtiler gençlerde ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor.

Klasik Koronavirüs (Covid-19) hastalığının ana belirtileri ise yüksek ateş, yeni ve sürekli öksürük ile tat ve/veya koku kaybı şeklinde biliniyor. Bu belirtileri gösterenlerin vakit kaybetmeden Covid-19 testi yaptırmaları isteniyor.

Grip sanılıyor

İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye konuşan Zoe Covid Semptom Grubu Başkanı Dr. Tim Spector, topladıkları verilere göre özellikle Mayıs ayından bu yana klasik Covid-19 belirtilerine artık çok daha az rastladıklarını kaydetti.

“Bu varyant daha farklı çalışıyor" diyen Dr. Spector, belirtilerdeki bu değişiklik nedeniyle insanların Covid-19'dan şüphelenmeyip yalnızca grip olduklarını zannettikleri ve bu nedenle test ya da izolasyon seçeneklerini eleyip virüsü bulaştırmaya devam ettikleri düşüncesinde.

Yaş gençleştikçe belirtilerin de daha hafif seyrettiğine dikkat çeken Dr. Spector'a göre koku ve tat kaybı yine de belirtilerde üst sıralarda yer alıyor.

Delta nerelerde görülüyor?

Hindistan’dan yapılan açıklamada şimdiye kadar varyantın 40 vakada görüldüğü ve mutasyonun görüldüğü ilk vakanın 5 Nisan’da bildirildiğini ifade edildi.

İngiltere ilk 5 vakanın 26 Nisan’da görüldüğünü ve bu kişilerin Nepal ya da Türkiye’de bulunan veya transit geçen kişiler ile temas edenler arasında olduklarını açıkladı.

Şimdiye kadar ne Hindistan’da ne de İngiltere’de bu varyant nedeniyle can kaybı bildirilmedi.

Kaynak: Mynet