Çorum'un Osmancık ilçesinde yaşayan Mehmet Göler, uzun süredir yaşadığı göğüs ağrılarının artması üzerine Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Polikliniğine başvurdu. Poliklinik doktorlarından Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertekin Utku Ünal tarafından muayene edilen Göler’in, kalp damarlarının tıkalı olduğu tespit edildi. Ameliyata alınmasına karar verilen Göler’in kalp damarları, Çorum’da ilk kez gerçekleştirilen mini bypass operasyonuyla değiştirildi.

Prof. Dr. Ünal, yaptığı açıklamada, mini-bypass operasyonlarının Türkiye’de sayılı merkezlerde yapılabildiğini, bu tür yöntemle ameliyat edilen hastaların kısa sürede sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Rutin kalp ameliyatlarında yıllardır uygulanan standart yöntemde, hastaların göğüs orta kemiğinin açıldığını ve bypass ameliyatının 5-6 yıldan beri bu standart yöntemle Çorum’da da başarılı bir şekilde yapıldığını ancak merkezde ilk kez uygulanan mini-bypass yönteminde ise kalbe kaburgalar arasında 6-7 santimlik kesi açılarak ulaşıldığını anlatan Prof. Dr. Ünal, “Mehmet Bey’de ise bu ameliyatı kaburgalar arasından, göğüs kemiğini açmadan, kemikte herhangi bir kesi oluşturmadan gerçekleştirdik. Küçük bir kesi var, yaklaşık 6-7 santimlik. Kaburga arasında ulaştığımız kalp damarlarını değiştirdik” diye konuştu.

Mini bypass operasyonunun, hasta açısından çok büyük kolaylıklar sağladığına işaret eden Prof. Dr. Ünal, “Bu yöntemde özellikle göğüs kemiği açılmadığı için hastanın, ameliyat sonrasında, çok sıklıkla karşılaşılan bir şikayetlerden olan 2 ay boyunca düz yatma, kolları tam olarak hareket ettirememek, araba kullanamamak, işe erken zamanda dönememek gibi hayat kalitesini azaltan olumsuzluklardan kurtulabiliyoruz. Hastalarımız daha erken taburcu olabiliyor” ifadesini kullandı.

“Ameliyatın dördüncü günü taburcu olabilecek aşamaya geldi”

Mehmet Göler’in de bypass yöntemiyle yapılan operasyon sayesinde çok kısa sürede sağlığına kavuştuğunu dile getiren Prof. Dr. Ünal, şöyle konuştu:

“Mehmet Bey, yaklaşık dördüncü-beşinci günü taburcu olabilecek aşamaya geldi. Ameliyatından 5 gün sonra evine giderken ki kendisi Çorum Osmancık ilçesinde oturuyor, kendi arabasını kullanarak evine döndü. Tamamen sağlığına kavuşmuş durumda. Bundan sonra kalp damarlarında artık sıkıntı olmayacak. Kullanacağı ilaçlarla beraber sağlıklı yaşam sürdürecek.”

Sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Mehmet Göler de mini-bypass operasyonunun ardından göğüs ağrılarından kurtulduğunu, kendini çok iyi hissettiğini söyledi.

“Allah’a şükürler olsun bir hafta içinde beni hayata döndürdüler” diyen Göler, “Ameliyattan henüz bir hafta geçmiş olmasına rağmen kendi ihtiyaçlarımı görebiliyorum. Araba kullanabilecek durumdayım” diye konuştu.